Kevesebb számlával költhetünk EU-pénzt

2013.01.14. 11:57

Hivatalosan is elfogadta az Európai Bizottság a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) kérelmét, az egyszerűsített uniós pályázatokra. Eszerint az egyes pályázatoknál a felmerülő közvetett költségeket az elszámoláskor nem kell külön-külön számlával igazolni. Ezzel jelentősen csökkennek a pályázók adminisztratív terhei és tovább gyorsul az uniós pénzek kifizetése, közölte az NFÜ.

Az egyszerűsített elszámolás alkalmazását az Európai Bizottság az elsők között hagyta jóvá Magyarország számára. Az NFÜ elmondása szerint, az új módszer lényege, hogy a közvetett költségek és a felmerülő közvetlen költségek, meghatározott mértékéig átalányalapon számolhatók el. Az elszámolásra egyelőre a Társadalmi Megújulás Operatív Program (Támop) projektjeinél van lehetőség.

A Támop a költségvetési tábla valamennyi tételét besorolta közvetett és közvetlen költség kategóriába, így kizárva a kettős finanszírozást. A projekt méretétől függően 13-20 százalék között lesz az átalányköltség.

Az első egyszerűsitett pályázati kiírással a Hátrányos helyzetű célcsoportok foglalkoztatásának támogatása a nonprofit szervezetek foglalkoztatási kapacitásának erősítésével elnevezésű projekt indult el. Ez december óta elérhető az NFÜ honlapján, a pályázatok benyújtására 2013. február elsejétől lesz lehetőség. Ezzel a projekttel a non-profit szervezetek kaphatnak bér- és képzési támogatást a pályakezdő vagy munkanélküli fiatalok alkalmazására.