Csődvédelmet kért a nagy lemezcég

2013.01.15. 08:44

Csődvédelmi eljárást kezdeményezett kedd hajnalban a brit HMV zenemű-forgalmazó áruházlánc.

Az 1921-ben alakult hálózat a világ egyik legnagyobb és leghíresebb lemezértékesítő cégévé fejlődött, ám az utóbbi években már köztudott volt, hogy a vállalat mind nehezebben bírja az online terjesztők és a mind tömegesebbé váló közvetlen internetes letöltés támasztotta versenyt.

Az HMV vezetése kedd hajnalba nyúló rendkívüli igazgatótanácsi ülés után bejelentette, hogy a Deloitte könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó konglomerátumot kérte fel a csődgondnoki teendők ellátására.

A Deloitte feladata egyelőre a hálózat 239 nagy-britanniai és írországi boltjának működtetése, és eközben az üzleti kilátások felmérése és a lehetséges befektetők felkutatása.

Az HMV már december 13-án kiadott egy figyelmeztetést arról, hogy hátralékba kerülhet bankkölcsöneivel; ezután a cég részvényeinek árfolyama a mélybe zuhant a londoni értéktőzsdén. A részvények forgalmazását a csődvédelemről szóló kedd hajnali bejelentés után felfüggesztették.

Neil Saunders, a Conlumino nevű londoni kiskereskedelmi elemzőcég vezérigazgatója a BBC-nek a hír kapcsán elmondta: ma már a forgalmazott zene- és filmtartalmak 73,4 százalékához online letöltéssel jutnak hozzá a vásárlók, és ebben a környezetben nincs valós jövője a fizikai zenemű-forgalmazásnak, az HMV jelenlegi üzleti modellje ezért "halott".

Néhány héten belül ez a harmadik nagy horderejű csőd az egyes szűkebb termékcsoportokra szakosodott brit kiskereskedelmi hálózatok körében. A múlt héten a Jessops fotószaküzlet-lánc zárta be boltjait, decemberben pedig az elektromos háztartási cikkeket árusító Comet üzletláncolat ment csődbe.