Ágnes
-3 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Jönnek a Swatch gyűrűk, nyakékek

2013.01.15. 08:17

A Swatch egymilliárd dollárért megvásárolja a Harry Winston Diamond ékszer- és óraüzletágát. A vevő 750 millió dollár készpénzt fizet és átvállal 250 milliónyi adósságot. Az ügylet a Swatch legnagyobb akvizíciója a cég harminc évvel ezelőtti megalapítása óta, írja a Napi Gazdaság.

A megállapodás szerint a felek megvizsgálják egy közös gyémántcsiszoló vállalkozás indításának lehetőségét is. Elemzők szerint a Swatch, amely régóta meg akarta vetni a lábát az ékszerüzletben, nagyot lép előre e terv megvalósításában.

Az ár, amit fizet, magasnak tűnik: eléri a megszerzett üzletág EBITDA-eredményének 23-szorosát, miközben az ágazati átlag csupán tízszeres szorzó. A tőzsde nem osztotta ezt az aggodalmat: a Swatch részvényei 3,5 százalékkal drágultak a bejelentés után.

A Harry Winston − amely novemberben 500 millió dollárért megvette a BHP Billiton bányatársaságtól a kanadai Ekati gyémántbányát − az óra-ékszer divízió eladásával újra régi profiljára, a bányászatra koncentrálhat. Ennek jegyében újra Dominion Diamondra változtatják a cég nevét, amikor az akvizíció megkapja a hatósági jóváhagyást.