Idén is folytatódik a magyar hanyatlás

2013.01.15. 16:20 Módosítva: 2013.01.15. 16:21

A Raiffeisen Bank elemzői szerint az idén még folytatódik a gazdasági recesszió Magyarországon. Várhatóan 0,5 százalékos lesz a visszaesés. Az elemzők szerint, a gazdaságpolitika a választások közeledtével egyre inkább a fókuszba kerül, megkezdődik az „osztogatás”.

Várhatóan a jegybanki kamat tovább csökken majd, az év végén 4,5 százalék lehet az alapkamat, és a forint árfolyamának további gyengülése várható. Az inflációt az idén 3-3,3 százalékra becsülik. A kormány és jegybank stratégiai partnersége beindíthatná a beruházásokat, de ez a jegybank-elnök váltás miatt még bizonytalan.

A bank a nettó export növelésére, javítására nem lát valódi esélyt, ennek oka az alacsony külföldi kereslet is. Az exportpiacot egy, a mostaninál stabilan gyengébb forintárfolyammal lehetne segíteni,  290-300 forint közötti euróárfolyamon, de ezt a kormány nem tudja biztosítani .

Mindezek ellenére a fogyasztás növekedése várható, ugyanis a reáljövedelmek az idén enyhén, 1,5 százalékkal nőnek. Ezt a lakosság harmadolva, a fogyasztás növelésére, adósság törlesztésre és megtakarításra fordítja majd. A rezsiköltségek idén csökkenek és felvetődött újra a 13. havi nyugdíj ötlete is.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kapcsolatban, a bank elemzői így nyilatkoztak: bár szerdán újra találkoznak az IMF és a magyar kormány képviselői, de ebben a ciklusban nem lesz megállapodás.

Az eurózóna gazdasága az idén stagnálni fog, csak lassan jön ki a tavalyi recesszióból. Ezen belül persze jelentős eltérések lehetnek. Európának Spanyolország finanszírozása lehet az idén a legnagyobb kérdés, Olaszországban az lenne a legrosszabb forgatókönyv, ha gyenge kormány alakulna.