Megjött az IMF, de nem tárgyalunk velük

2013.01.16. 06:59 Módosítva: 2013.01.16. 07:02

Szerdától egészen január 28-ig Budapesten tartózkodik a Nemzetközi Valutaalap delegációja. Ez azonban nem azt jelenti, hogy feléledtek volna a magyar kormány által 2011 novemberében kezdett, majd az elmúlt egy évben folyamatosan elszabotált hiteltárgyalások: az IMF szakértői csak a készülő országjelentésükhöz, illetve a 2008-as hitelprogram utóellenőrzése miatt jönnek, új hitelről nem lesz szó.

Irina Ivascsenko, az IMF budapesti irodájának vezetője tavaly december 11-én közölte, hogy az idén január 16. és 28. között lesz Magyarországon a valutaalap delegációja. A szervezet illetékesei legutóbb tavaly nyáron voltak Budapesten, júliusban volt a nagyjából egy évig húzódó hitelhuzavona egyetlen érdemi tárgyalása. Az IMF legutóbb 2012 januárjában adott ki országjelentést, ilyenek 1999 áprilisa óta készülnek.

Az IMF-látogatásról a kormányzati kommunikáció a közelmúltban folytatta az eddig megszokott ködösítést. Varga Mihály IMF-ügyi miniszter és főtárgyaló szintén tavaly decemberben egy üzleti konferencián úgy fogalmazott: az IMF-fel egyelőre csak egyeztetések zajlanak, az IMF küldöttsége 2013 januárjában Magyarországon tartózkodik, és akkor akár hivatalos tárgyalások is lehetnek.

A kormany.hu-nak szintén decemberben azt mondta: Magyarországnak nincs szüksége pénzlehívásra, csak biztonsági hálóra, mivel a magyar állampapírok 2013 első felében valószínűleg biztonságosan eladhatóak lesznek és a devizatartalékok magas szintje is finanszírozási biztonságot nyújt az országnak.

Azóta, épp a héten, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. azt közölte, hogy felkérte a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs pénzintézeteket kötvénypiaci befektetői találkozók megszervezésére Európában és az Egyesült Államokban a következő néhány hétben. Az ÁKK elmúlt év decemberében közzétett 2013. évi finanszírozási terve 4-4,5 milliárd euró összegű nemzetközi tőkepiaci kibocsátással számol, amelynek megvalósítása az éves kibocsátási terv szerves részét képezi. Mindez arra utal, hogy a legalábbis rövid távon, a kibocsátás előtt már nem valószínű új IMF/EU-megállapodás.