Újabb katasztrófával fenyeget a Mal

2013.01.16. 17:26
A cég szerződése év végén lejárt korábbi áramkereskedőjével, ha jövő hétig nem talál magának új beszállítót, az áramhálózat tulajdonosának ki kell zárnia a rendszerből. Az iszapkatasztrófa óta a csőd szélén táncoló Mal már az előző kereskedőnek is 3 milliárd forinttal tartozik, új szerződést legfeljebb az állami MVM-mel köthetne, egyelőre azonban nincs hír a megállapodásról.

Hatezer ember elbocsátásához, sőt, akár újabb természeti katasztrófához is vezethet, ha a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nem talál jövő hét hétfőig egy olyan áramkereskedő céget, amelyik hajlandó lenne vele szerződést kötni. A Mal levelet írt az E.On Észak-dunántúli Áramhálózat vezetőinek, amelyben tragikus következményekre, 10 milliárdos katasztrófára figyelmeztetik a céget, és azt kérik, hogy ne kapcsolják ki őket a rendszerből.

Nincs szerződésük

Az E.On áramhálózati cégének azonban jogszabályok írják elő, hogy nem szolgáltathat olyan vállalatnak áramot, amelynek nincs az adott évre szóló, áramkereskedővel kötött szerződése. A Malnak márpedig nincs, az E.On áramkereskedőcégével 2010-ben kötött szerződése tavaly év végén lejárt, és már így is 3 milliárd forint tartozást halmozott fel. A kereskedő már korábban jelezte, hogy az idei évre nem kíván új szerződést kötni a csőd szélén táncoló gyárral.

Mező Csaba, az E.On Hálózati Ügyvezető Igazgatója az Indexnek elmondta, a Malnak január 21-ig kellene bemutatni az új kereskedővel kötött szerződését, ha ez nem történik meg, a jövő hónaptól kizárják a rendszerből. Ha a határidő után kötnek szerződést, a folyamat még visszafordítható, de ha január 30-ig sem találnak új partnert, nem számíthatnak további szolgáltatásra. A cég, amely az iszapkatasztrófa óta súlyos adósságokat görget maga előtt, már az utóbbi hetekben is csak átmenetileg vételezhetett áramot, a Mal egyhavi ellátása az E.Onnak nagyjából 350 millió forintjába kerül. Harminc nap után azonban ez az átmeneti lehetőség is megszűnik, a Mal áram nélkül marad.

Elkerülhető a nagyobb baj

Csak az E.On

Az európai szétválasztási szabályok értelmében az áramhálózat üzemeltetője és tulajdonosa, valamint az áramkereskedő cég jogilag különálló vállalatok, vagyis az E.On áramhálózati cége és kereskedő cége között csak a tulajdonosi oldalon van átfedés. Áramszerződést a Mal elvileg bármelyik az áramkereskedővel köthet, a hálózat viszont földrajzilag adott, csak az E.On Észak-dunántúli Áramhálózatával tud megegyezni.

Ezután egyébként elképzelhető lenne, hogy a környezeti károk elkerülése érdekében az E.On Észak-dunántúli Áramhálózata továbbra is csökkentett szolgáltatást kínál a cégnek, ez az árammennyiség azonban már semmiképpen nem lenne elég a cég üzemeltetésére, legfeljebb arra, hogy a környezeti katasztrófát elkerüljék.

Mező Csaba szerint ahhoz, hogy februártól legalább a csökkentett szolgáltatást biztosíthassák, és ne kapcsolják ki teljesen a Malt a rendszerből, el kellene kezdeni az előkészítést, a cég azonban a teljes szolgáltatásban gondolkodik. Annak ellenére is, hogy az E.onnak küldött levelükben beismerik, nincs reális esélye annak, hogy jövő hétig meg tudnak egyezni egy új kereskedővel.

Majd az állam megmenti?

A Mal egyébként feltehetőleg az állami segítségben bízik, az MVM áramkereskedő cége ugyanis elvileg leszerződhetne a tragikus pénzügyi helyzetben lévő vállalattal, a hírek szerint erről folynak is tárgyalások, megállapodásra utaló jelet azonban egyelőre nem látni. A céget legutóbb már kimentette az állam, akkor a vállalatot hővel ellátó Bakonyi Erőművel szemben fennálló tartozás kezelése volt a legégetőbb kérdés, a kormány rendkívüli intézkedésként 1,7 milliárd forintot csoportosított át az ajkai helyzet kezelésére. Már akkor többen felhívták a figyelmet, a Bakonyi Erőmű tartozásának rendezése csak tűzoltás volt.

A kormány stratégiai jelentőségű vállalattá nyilvánította a Malt, legutóbb pedig azt is elrendelte, hogy a csődtörvény egyes paragrafusait ne kelljen alkalmazni a cégre. A stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezet nemzetbiztonsági védelem alá esik, a társaság honvédelmi, rendvédelmi, haditechnikai, energiaellátási szempontból nemzetközi vagy országos jelentőségű, illetve a lakosság közműszolgáltatással való ellátása szempontjából stratégiailag kiemelt közszolgáltatást lát el. Csakhogy jelen esetben a Malt ez sem mentheti meg, ha nincs új kereskedő, nem kaphat áramot.

A Malt egyébként földgázzal is az E.On látja el, itt azonban 2014-ig él a szerződés, így a gázellátás egyelőre a tartozások ellenére sincs veszélyben. Arról, hogy a Mal hogyan tervezi kezelni a fennálló helyzetet, egyeztetnek-e a megoldásról a kormánnyal, vagy az állami MVM-mel, milyen következményekkel járna az áramhálózatból való kikapcsolásuk, a céget is megkérdeztük, egyelőre várunk a válaszra.