Orsolya
10 °C
21 °C

A Tesco elnézést kért a lóhúsburgerért

2013.01.17. 12:20

Újsághirdetésekben kért elnézést a lóhússal kevert marhahústermékek árusításáért a csütörtöki brit napilapokban a Tesco. A legnagyobb brit szupermarket-hálózat a háromnegyed újságoldalas, Elnézést kérünk címet viselő hirdetésekben elismerte, hogy „súlyos problémák” támadtak három fagyasztott hamburgertermékkel, amelyeket a cég nagy-britanniai és írországi boltjaiban árusítottak, és amelyek lóhúst tartalmaztak.

Az ügy előzményeként az ír élelmiszerbiztonsági hatóság (FSAI) a héten bejelentette, hogy rutinellenőrzések során lóhússal, illetve sertéshússal kevert marhahúshamburgereket talált a Tesco, valamint a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben.

A vizsgálatba bevont Tesco-termékek között találtak olyan marhahúsosként árult hamburgert, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott. A csütörtöki brit sajtóban közölt hirdetésekben a Tesco közölte, hogy azonnali hatállyal bevonta üzleteiből az összes olyan terméket, amelyek az érintett beszállítóktól származnak.

A cég közölte azt is, hogy akik vásároltak a szennyezett hústermékekből, visszavihetik bármelyik Tesco-áruházba, és teljes visszatérítést kapnak. A fizetési nyugtát nem is kell bemutatni, és a visszatérítéshez elég az is, ha a vásárlók csak a termék csomagolását viszik vissza. „Mi és beszállítóink cserben hagytuk Önöket, és ezért elnézést kérünk” – áll a hirdetésekben, amelyekben a Tesco teljesen elfogadhatatlannak nevezi a történteket.

A csütörtöki brit sajtó értesülései szerint a hamburgertermékekhez használt húsalapanyag spanyol és holland beszállítóktól érkezett a brit és az ír szupermarketeket ellátó húsfeldolgozó cégekhez. A vizsgálat egyelőre egy brit és két ír húsfeldolgozóra összpontosul. A három cégből kettő ugyanahhoz a nagybani ellátóhoz, a brit ABP Food Grouphoz tartozik; a cég az eset kipattanása után tízmillió hamburgerterméket vont ki a piacról.

006121

Patrick Wall, az ír élelmiszerbiztonsági hatóság volt vezetője a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilapnak kijelentette, hogy az ügy mögött véleménye szerint a kapzsiság áll, ugyanis a lóhús negyedannyiba kerül, mint a marhahús.

Tim Lang, a londoni City University élelmiszerbiztonsági professzora a lapnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy egyértelműen a vásárlók megtévesztéséről van szó, és „ez az ára az olcsó húsnak”. A brit Élelmiszer-szabványügyi Hatóság (FSA) jogi eljárást vett fontolóra az érintett cégek ellen, azon az alapon, hogy az EU-előírások szerint tilos félrevezető tartalom-megjelöléssel ellátott termékek árusítása.

A Tesco részvényeinek árfolyama csütörtökön valamelyest emelkedett a Londoni Értéktőzsdén, előző nap azonban a cég piaci tőkeértéke 300 millió fonttal (több mint százmilliárd forinttal) zuhant a botrány hatására. A Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI-vel szerdán azt közölte: a cég Magyarországon nem forgalmaz olyan hamburgerhúst, amelyről az egyesült királyságbeli média – ló- és sertéshúsnyomokat érintő kérdések miatt – részletesen beszámolt.

A Tesco Magyarországon nem forgalmaz olyan hamburgerhúst, amelyről az egyesült királyságbeli média - ló- és sertéshúsnyomokat érintő kérdések miatt - részletesen beszámolt - közölte szerdán a társaság.

Az ír élelmiszerbiztonsági hatóság (FSAI) rutinellenőrzések során talált a Tesco, a Lidl, az Aldi és a fagyasztott élelmiszerek forgalmazására szakosodott Iceland hálózatok nagy-britanniai és írországi üzleteiben lóhússal és sertéshússal kevert marhahúshamburgereket.

A vizsgálatba bevont egyik Tesco áruházban találtak olyan marhahús-hamburgerként árult terméket, amely 29,1 százalékban lóhúst tartalmazott, de a teljes vizsgálati mintán belül a tipikus szennyezettségarány általában nem haladta meg a 0,1-0,3 százalékot.