Erősödik a forint, szárnyal az OTP

2013.01.17. 12:14

Egy euró árfolyama a tegnapi 295 forintos szintről, csütörtök délelőttre már 292,5-293 közé süllyedt. A javulás többek közt az IMF-delegáció megérkezésének is köszönhető. A Nemzetközi Valutaalap küldöttsége az országjelentés miatt érkezett, többek között a 2008-as megállapodásról is szó lesz, de az újabb hitel lehetőségétől sem zárkózik el az ország, mondta Varga Mihály a valutaalap küldöttségének érkezését kommentálva. Azt, hogy a forint erősödése mögött elsősorban hazai okok állnak, mutatja az is, hogy a forint erősödése mellett régiós devizák érdemben nem erősödtek az euróhoz képest.

Jó a hangulat a Budapesti Értéktőzsdén is, délben a BUX már 1,26 százalékos pluszban volt. Ezzel a régió egyik legjobb indexét produkálta, köszönhetően az OTP erősödésének. A bankpapír csütörtökön már 3 százalékos pluszban is járt, 4700 forint közelében, délben 2,55 százalékos pluszban volt.

Samu János, a Concorde Zrt. makroelemzője szerint az európai bankszektor jelentős erősödésen van túl, amiből az OTP korábban csak részben vette ki a részét. Az OTP stabilitásának és erős fundamentumainak köszönhetően most megtalálták a magyar bankot is a befektetők. Az elmúlt napok erősödése mögött ezen túl a Magyarországgal kapcsolatos óvatosság enyhülése állhat. Szerinte ez a tendencia a hazai szabályozói környezet függvényében folytatódhat.