Mi lesz, ha nem lesz e-útdíj?

2013.01.17. 16:49 Módosítva: 2013.01.17. 19:31

A T-Systems Magyarország Zrt. álláspontja szerint az elektronikus útdíj-tender aláírásának elhalasztásával még kérdésesebbé vált az útdíjfizetési rendszer megvalósításának határideje és tartalma. A tenderen a  nyertes Getronics mellett a másik érvényes ajánlatot benyújtó T-Systems csütörtökön azt közölte: „vizsgálja a 2013. január 14-i jogvesztő határidőt követően két nappal, január 16-án, államtitkári szinten történt bejelentés tartalmát".

Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy hónappal eltolódik az e-útdíj tender aláírása, miután a nyertes Getronics január 14-én 30 napos haladékot kért és kapott az ajánlatkérő Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt.-től, hogy tovább tárgyalhasson az alvállalkozójával.

Az Index kérdésére az NFM azt közölte a 30 napos halasztásról: „a Getronics nem nyilatkozott és ráutaló magatartást sem tanúsított arra nézve, hogy a szerződést nem szándékozik megkötni [...] a szerződéskötés időpontjának elhalasztását kérte”. A minisztérium szerint a törvény „a szerződés megkötésére vonatkozóan kizárólag az ajánlatkérő szerződéskötési kötelezettségének időbeli kereteiről rendelkezik, és az ajánlattevővel szemben ilyen korlátot nem állít”. Vagyis a minisztérium szerint a nyertes kérésére bármilyen hosszan elhúzódhat a szerződéskötés, ha ebbe a pályázat kiírója belemegy.

A T-Systems közleménye szerint a Getronics Magyarország Kft.-vel az e-útdíj kiépítésére irányuló szerződésre vonatkozóan január 14-én, hétfőn lejárt a 30 napos jogvesztő határidő. A társaság vizsgálja az államtitkári bejelentés tartalmát, amely szerint az ÁAK a Getronics „indokolás nélküli halasztási kérelmét” elfogadta.

A T-Systems arra is felhívja a figyelmet, hogy a szerdai bejelentés szerint a megvalósítás véghatárideje továbbra is az eredetileg kitűzött 2013. július elseje. Továbbá a kommunikáció nem tért ki a szerződés műszaki tartalmára és pénzügyi vonatkozásaira, amelyeket a közbeszerzési eljárásra vonatkozó szabályok szerint, szintén azonos tartalommal köteles a nyertes ajánlattevő teljesíteni.

Ha a Getronics mégsem szerződne – hivatalos szóhasználattal: „ha ajánlatát visszavonja, vagy a szerződés megkötése az érdekkörében felmerült okból meghiúsul” –, akkor azzal biztosan bukná azt a húszmillió forintot, amit ajánlati biztosítékként kellett letennie, amikor beszállt a tender eljárási szakaszába. Emellett a minisztérium szerint a cég „kártérítési kötelezettsége a szerződés megkötésének és a teljesítés meghiúsulásának esetében polgári peres eljárás során lenne érvényesíthető”. Vagyis ha nem szerződik, vagy határidőre nem végzi el a munkát, akkor kártérítés fizetéséért perelheti őt az állam.