Vendel
6 °C
19 °C

A Világbank is kisebb növekedést vár

2013.01.17. 11:03

Jelentősen, 2,5 százalékról 1,3 százalékra rontotta a 11 európai feltörekvő ország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését a Világbank. Magyarországét például 1,5 százalékról 0,4 százalékra változtatta.

A washingtoni székhelyű szervezet azzal indokolta a csütörtökön ismertetett döntést, hogy a korábban vártnál mélyebb euróövezeti válság jelentősen befolyásolja a térség gazdasági teljesítményét. A Világbank szerdán 3 százalékról 2,4 százalékra rontotta a 2013-as globális gazdasági növekedésről szóló előrejelzését. Az európai feltörekvő országok legnagyobb kereskedelmi partnere, az euróövezet esetében a Világbank 0,1 százalékos gazdasági zsugorodást vár 2013-ra.

A Világbank az európai feltörekvő országok közül a legnagyobb mértékben Lengyelország, Magyarország és Románia idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését fogta vissza. A Világbank azzal számol, hogy a lengyel hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékkal nő az eddig várt 3,2 százalék helyett, a román gazdaságnövekedési kilátást pedig 2,8 százalékról 1,6 százalékra változtatta a washingtoni szervezet.