Nincs tartozása, az állam mégis átvállalja

2013.01.17. 13:23

A békés megyei Újkígyós is szerepel azoknak az eladósodott településeknek a listáján, amiknek a kormány átvállalja az adósságuk egy részét. Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere viszont arról tájékoztatta a beol.hu-t, hogy nekik nincs tartozásuk.

A település nem bocsátott ki kötvényt, nincs folyószámlahitele, nincsenek több hónapja sorban álló számláik. A  2002-es szennyvízberuházásra felvett hitel utolsó részletét (kb. 6 millió forintot) 2012. decemberében törlesztették. Az elmúlt 6 évben a város önkormányzata 600 millió Ft értékben hajtott végre beruházást, elsősorban pályázati forrásokból. Jelenleg összesen 750 millió forintnyi beruházás van előkészítve.

A polgármester elmondta, hogy az előző kormányzat, beruházás finanszírozási intézkedései megviselték a önkormányzat tartalékait, így a következő 350 milliós energetikai beruházáshoz kérnek majd segítséget a kormánytól, de a mostani adósságrendezésbe nem kellett bevonni Újkígyóst. Ez az eset nem egyedülálló. Szigethalom polgármestere, Macsári József korábban elmondta: hogy nincs tartozása az önkormányzatnak, ezért nem érti, hogy az állam minek a 40 százalékát akarja átvállalni.

BM: Minden települést feltüntettünk

"Mivel a lista összeállításakor még nem volt ismert, hogy 2012. december 31-én volt-e adósságállománya egy adott 5000 fő feletti településnek, ezért a listán minden települést szükséges volt feltüntetni. A konszolidációs arány-százalék így elvi jelentőségű, azt az önkormányzati beszámolókban szereplő adatok alapján került meghatározásra. Emellett az 5000 fő feletti települések esetében a 2012. december 31-én fennálló adósságállomány a jövőben, 2013 első félévében kerül részben konszolidálásra" - közölte a Belügyminisztérium a cikk megjelenése után.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla