Újabb megszorítás közeleg?

2013.01.17. 09:15

Az idei év sem lesz mentes a nagyszabású költségvetési bejelentésektől. Alig kezdődött el ugyanis az újesztendő, még inkább nyilvánvalóvá váltak azok a 2013-as költségvetésre leselkedő kockázatok, melyekre már tavaly felhívtuk a figyelmet. Emellett a kormány már az év elején osztogatásba kezdett - írja elemzésében a portfolio.hu.

A lap számításai szerint ezek a fejlemények akár 300 milliárd forintos elcsúszást is okozhatnak az idei büdzsében (nem beszélve a többi potenciális veszélyről). Az államháztartási folyamatokat az Európai Bizottság is árgus szemekkel figyeli majd, ezért a túlzott deficit eljárás miatt tavasszal újabb intézkedésekre kényszerülhet a kormány - állapítják meg az elemzők.

Nem lehet felhőtlen az öröm

Óriási sikerként hirdette az elmúlt napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy várhatóan a (megemelt) 2,7 százalékos cél alatt sikerült tartani a 2012-es költségvetés GDP-arányos hiányát. Ez mindenképp kiemelkedő teljesítmény, ugyanis azt jelenti, hogy a kormány - kisebb-nagyobb korrekciókkal ugyan, de tavaly végrehajtotta a példátlan méretű megszorítást - ehhez azonban nagy szigor, elképesztő mennyiségű megszorítás kellett, mindezeket ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

A jelenleg rendelkezésre álló, tavalyi évre vonatkozó előzetes adatok azt mutatják, hogy a kormány egyensúlyjavító lépései látványosan éreztették hatásukat a bevételek oldalán (a központi költségvetés bevételei egy év alatt 12 százalékkal nőttek), de a kiadások nominális szinten tartása is erős kontrollra utal.

A kedvező 2012-es költségvetési teljesítménnyel a kormány egy jó pontot szerez a piaci szereplők körében és Brüsszelben is, miután ez is megerősíti a kormány elkötelezettségét az alacsony deficit fenntartása iránt - írja a portfolio.hu.

A biztató tavalyi adat azonban önmagában kevés ahhoz, hogy hirtelen pozitív fordulat álljon be a Magyarország ellen 2004 óta tartó túlzott deficit eljárásban. Az Európai Bizottság és a pénzügyminiszterek tanácsa ugyanis az eljárás keretében a 2013-ban és 2014-ben várható költségvetési folyamatokat is vizsgálja, és az elmúlt napok híreinek fényében nem lehet teljesen felhőtlen az öröm. A 2013-as költségvetéssel kapcsolatban ugyanis két hét alatt számos kockázat merült fel.

Méretes veszély fenyeget

A veszélyforrásokat lényegében két csoportba lehet sorolni. Egyrészt vannak azok a kockázatok, amelyeket már tavaly sejteni lehetett, ám most az idő előrehaladtával még nyilvánvalóbbá váltak. Másrészt vannak új, kormányzati kiköltekezésre utaló jelek. Az első csoportban követel magának helyet az elektronikus útdíj bevezetésének egyre biztosabb csúszása. A kormány az eredeti tervek szerint július elsejétől vezette volna be a használatarányos útdíjat a fuvarozók számára, és már az idei évben 75 milliárd forintos bevétellel kalkulált.

A legutóbbi hírek alapján azonban egyre valószínűbb, hogy a rendszer csak jövőre fog elindulni, melynek következtében kiesik a 75 milliárdos bevétel. Az idei költségvetésre nézve ennél még rosszabb az a forgatókönyv, hogy a kormány még az év végéig kiépítteti a rendszert, ám az esetlegesen újból kiírt pályázat nyertese a tervezettnél drágábban tudja megvalósítani (abból kiindulva, hogy a 42 milliárdos tervezett kiadáshoz képest az elvileg második helyezett T-Systems 68 milliárdot ajánlott). Vagyis az elektronikus útdíj rendszer bevezetésének felborulása a legrosszabb esetben 100 milliárd forinttal rontja a költségvetés pozícióját.

Hasonló veszély fenyegeti a pénztárgépek áprilisra tervezett online bekötésének tervét is. Az elmúlt napokban ugyanis (a szakmai szervezetek sorozatos figyelmeztetései után) a minisztérium is elismerte, hogy késhet a kasszák NAV-hoz történő bekötése. Ezzel egy 95 milliárd forintos bevételi tétel sorsa vált még bizonytalanabbá.

A második csoportba tartoznak a kormány legutóbbi népszerűségjavító, illetve kompenzáló döntései. Ilyen például a rezsicsökkentés, mely mintegy 30 milliárd forinttal csökkenti az áfabevételeket. Emellett itt kell megemlíteni az első félévben várható minimálbér-emelés átvállalt 10 milliárd forintos költségét (11 nehezebb helyzetben lévő ágazatban), valamint a Matolcsy György által tavaly megígért 30 milliárd forintos támogatásnövelést a felsőoktatásnak. 

Ezek a kockázatok összesen mintegy 260 milliárd forintra rúgnak. Emellett azonban a többi potenciális veszélyforrásról sem szabad megfeledkeznünk, melyek a legrosszabb esetben akár 650 milliárdnyi elcsúszást is okozhatnak a költségvetésben. A Portfolio.hu szerint ezek például a következők: kisebb növekedés, telekomadó-per, kamatkiadások stb.

Megszorítások jönnek?

Ha a fenti kockázatok valóra válnak, akkor a kormánynak pótlólagos intézkedéseket kell tennie a 2,7 százalékos hiánycél tartása érdekében. A kormány törekvéseit látva, hogy minden áron ki akar kerülni idén nyáron a túlzott deficit eljárás alól, azt mondhatjuk, hogy akár már tavasszal újabb költségvetési bejelentések jöhetnek. Erre ismét megfelelő alkalom lehet az áprilisban benyújtandó konvergencia program - állapítja meg az elemzés.