Újabb NIF-tenderen győzött a Közgép

2013.01.17. 07:49 Módosítva: 2013.01.17. 07:50
A 86-os főút építéséhez kapcsolódóan újabb kivitelezési munkát nyert el a Közgép, a cég által vezetett konzorcium egy 4,4 kilométeres útszakasz burkolatát erősítheti meg nettó 1,6 milliárd forintért.

A Közgép konzorciuma nyerte meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) azon közbeszerzési eljárását, amelyet a 86-os főút 53. és 57,4 kilométerszelvénye közti szakasz burkolatának megerősítésére írt ki - írja a Napi Gazdaság. A főút Vas megyei, Körmend feletti, 4,4 kilométeres szakaszán a burkolat erősítése mellett mintegy 3 kilométeren előzési szakasz is készül, továbbá a nyertes konzorciumnak a csatlakozó földutakat is ki kell építenie és öt-öt kilométeren vadvédő kerítést felhúzni. A kivitelezési munka értékét a NIF előzetesen nettó 1,3 milliárd forintra becsülte, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt., Magyar Aszfalt Kft. és Swietelsky Magyarország Kft. alkotta KMS 86 Konzorcium nettó 1,6 milliárdért vállalta − derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (Tenders Electronic Daily).

A NIF a nyílt közbeszerzést 2011 augusztusában hirdette meg, amelyre két ajánlat érkezett, a Közgép vezette konzorcium mellett a szlovák Doprastav a.s. és a magyar Dömper Kft. alkotta DD Konzorcium pályázott. A hirdetmény szerint az ajánlatok közül a legalacsonyabb ár alapján választottak, a döntést november végén hozták meg. A felújítást a Közlekedési Operatív Program keretében uniós támogatással finanszírozzák. A munkát a szerződés aláírásától számított 12 hónap alatt kell elvégezni.

A Simicska Lajos üzletember érdekeltségében lévő Közgép és a Magyar Aszfalt nyerte meg tavaly májusban a 86-os főút Szombathely és Vát közötti szakaszának kétszer két sávos kiépítésére kiírt közbeszerzést is, nettó 7,03 milliárd forintért. (A munkát 2010 októberében nyolcmilliárd forintért a Vegyépszer Zrt. konzorciuma nyerte el, de a cég visszalépett a projekttől, pénzügyi nehézségei miatt 2011 tavaszán csődvédelembe menekült.) Az útszakaszon 6,2 kilométeren új nyomvonalon, 3 kilométeren pedig mellé építéssel alakítják ki a kétszer két sávos utat.

A Magyar Aszfalt és a Közgép kettőse futott be győztesként tavaly márciusban a Győr keleti iparterületének körüljárását biztosító − az Audi Motor Hungaria Kft. logisztikai beruházásához kapcsolódó −, Győrszentiván északi és déli bekötését lehetővé tevő közutak és létesítményeinek építésére kiírt közbeszerzési eljáráson is, nettó 3,05 milliárd forintért. Itt mintegy 7 kilométeres, kétszer egy sávos utat, kerékpárutat és − egyebek mellett − három csomópontot építettek (Napi Gazdaság, 2012. március 29.).