Orbán: Offshore-spekuláns még egyszer nem lesz MNB-elnök

2013.01.18. 08:23
Új akciótervet ígért a miniszterelnök az év közepére, nagy átalakítások viszont szerinte már nem lesznek. Orbán a Kossuth Rádiónak adott szokásos péntek reggeli interjújában úgy vélte, az idei legfontosabb kérdés, hogy lesz-e második rezsicsökkentés, sikerül-e emelni a nyugdíjakat.

"Offshore-spekuláns" még egyszer nem lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, válaszolta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban az új jegybankelnök személyét firtató kérdésre. Semmilyen döntés nem született ebben a kérdésben - közölte a kormányfő az MTI beszámolója szerint arra a felvetésre, miszerint lehetséges-e, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter váltsa Simor Andrást márciusban a központi bank élén. Hogy mikor nevezi meg az új jegybankelnök személyét, a kormányfő azt mondta: mindennek megvan a maga ideje.

2013-ban Magyarország emelkedni kezd - jelentette ki Orbán. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az idei év már "nem a vetésről, hanem az aratásról" szól. Szerinte 2013-ban néhány fontos kérdést - például a földtörvényt és az "alkotmány-egybeszövegezési" feladatokat - leszámítva nagy átalakítási törvényeket már nem szándékozik megvitatni a kormánytöbbség, mert az ország túléléséhez, jövőbeni versenyképességének megteremtéséhez szükséges nagy változásokat és az azokat megalapozó jogszabályokat elfogadta a parlament, mondta a kormányfő. Hozzátette: az idei év a nagy átalakítások eredményének a begyűjtéséről szól majd.

Orbán szerint idén a legfontosabb kérdés, hogy a kormány végig tudja-e vinni a munkahelyvédelmi akciótervet, hogy lesz-e második rezsicsökkentés, hogy ki tudja-e terjeszteni a rezsicsökkentést más szolgáltatásokra (víz és csatorna), sikerül-e emelni a nyugdíjakat. "A bérből és fizetésből élők számára pedig egy új akciótervet készítünk az év közepére" - árulta el.

Arra a kérdésre, hogy ezt miből valósítja meg a kormány, hiszen már most számos kockázat mutatkozik az idei költségvetésben, Orbán Viktor felidézte: minden költségvetésnél az elemzők elmondják, hogy veszélyben van a költségvetés, és borulni fog, de sosem ez következett be, elég csak megnézni a 2012-es évet.

"Én nem vagyok egy mai sütés, lassan 50 éves leszek, de nem emlékszem olyanra, hogy úgy kezdődött volna egy év, hogy csökken a rezsi, vagy hogy megállapodnak a szakszervezetekkel és nő a minimálbér" - idézi az Orbán-interjút a hvg.hu.

A miniszterelnök szerint a választási törvény ügyében időzavarba kerültek, az Alkotmánybíróság döntése miatt 2-300 ezer szavazót veszítenek majd, a külföldön élők ugyanis nem fognak tudni szavazni. "Lehetne erőből megoldani, hogy belevesszük az alkotmányba, és akkor nincs vita, de nem ezt akarjuk. Azért van időzavar, mert nem lehet úgy nekifutni egy választásnak, hogy közben vita van arról, hogy hogyan lesz a választás" - mondta.

A miniszterelnök arra a felvetésre, hogy a hallgatói tiltakozásokkal és a választási eljárással kapcsolatban a kormány visszalépett a vitában, pedig korábban ez nem volt jellemző, Orbán úgy vélte, most sem léptek vissza a céloktól. "Fontos, hogy különbséget tegyünk a célviták és az eszközviták között. A közösen kitűzött célokat nem adjuk fel, de az eszközökről lehet vitázni, a közösen, az emberekkel kitűzött célokat viszont nem adtuk fel most sem. Ha van más elgondolás, ami ugyanazt a célt szolgálja, akkor azt miért ne lehetne elfogadni? Így vagyunk a felsőoktatással" - mondta.