Jól járt tavaly, aki nyugdíjkasszában maradt

2013.01.21. 07:19 Módosítva: 2013.01.21. 07:22

Jól gazdálkodtak a megmaradt magánnyugdíj-pénztári tagok befektetéseivel tavaly a kasszák – írja a Világgazdaság. A pénztárak honlapján és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) internetes oldalán lévő friss adatok alapján a lap azt írja: 2012-ben egyetlen olyan nyugdíjpénztári alap sem volt, amelynek a hozama negatív lett volna, sőt az eddigi inflációs adatok alapján az is valószínűsíthető, hogy egyetlen alapot leszámítva minden magánnyugdíj-pénztári portfólió szép reálhozamot produkált.

A kivétel a már végelszámolás alatt álló Aegon növekedési portfóliója, amely mindössze 3,99 százalékos hozamot ért el 2012-ben. A második legrosszabbul teljesítő nyugdíjalap egy szintén végelszámolás alatt álló pénztár, az Erste növekedési alapja volt, ennek hozama viszont már bőven meghaladta a 7 százalékot is, tehát jó két százalékos reálhozamot ért el, a többi nyugdíjalapnál pedig még jobbak lettek az eredmények.

Mivel tavaly az állampapírpiacon is jó hozamokat lehetett elérni, és a nemzetközi részvénypiacok is kedvezően alakultak, szinte minden alapkategória hasonlóan jó eredményeket hozott az év végére. A legmagasabb hozamot egy növekedési portfólió érte el, az OTP Magánnyugdíjpénztáré, amely 19,22 százalékot ért el. A növekedési alapok között tavaly a dobogóra az Aranykor és az MKB Nyugdíjpénztár portfóliói állhattak fel az OTP mögé 18,6, illetve 17,4 százalékos hozammal.

Az elmúlt négy évben is az OTP növekedési alapja érte el a legmagasabb, több mint 66 százalékos hozamot. A négyéves hozamok alapján pedig az ING és az Aranykor alapjai kerültek a második és harmadik helyre.

A kiegyensúlyozott portfóliók tavalyi hozama csak kevéssel maradt el a növekedésiektől. A legszebb eredményt az Aranykor érte el 18,83 százalékos hozammal, a második az OTP, a harmadik pedig a ma már Szövetség néven működő Allianz nyugdíjalapja lett mindkettő 17,5 százalék fölötti hozammal. 2009 elejétől számolva ebben a kategóriában is az OTP áll az élen 56 százalékot meghaladó hozammal, nem sokkal maradt el tőle az ING, a harmadik helyen pedig a Pannónia áll.

A legkisebb és legalacsonyabb kockázatú klasszikus alapoknál a legjobb három tavaly az Aranykoré, az ING-é és az OTP-é lett, a győztes Aranykor 15,62 százalékos hozamot ért el. Négyéves ciklusban viszont ebben a kategóriában az ING vitte el a pálmát, a második a Pannónia lett, az Aranykor ezen a távon csak bronzérmes – ismerteti a lap a hozamok toplistáját.