Két és félmilliót kell fizetni egy rendszámért

2013.01.21. 13:06

Két és félmillió forintnak megfelelő januári átlagárával a sanghaji rendszámtábla valószínűleg a legdrágább fémlap a világon.

A tábla átlagos ára a város történelmében először a múlt hét végén megtartott januári aukción lépte át a 70 ezer jüanes (2,45 millió forint) határt. A havonta egyszer, árverés útján értékesített rendszámtáblák iránt töretlen a kereslet a 23 milliós metropolisz lakói körében, ez volt sorozatban a hetedik hónap, hogy rekord magasságokba ugrottak az árak.

Az átlagos ár jelenleg 75 332 jüan (2,64 millió forint), csaknem 6000 jüannal (210 ezer forint) több, mint az előző hónapban.

Havonta csak kilencezer autótulajdonos kaphat rendszámtáblát, melyekért a hétvégén több mint húszezer ember versengett. A kvótákkal a városvezetés az utcákon közlekedő autók számát kívánja határok közé szorítani.

Az árak emelkedésére a jövőben is számítani lehet, az átlagbérek növekedésével és a középosztály bővülésével egyre többen vennének autót maguknak. Bár emellett sok lakos már évek óta arra számít, hogy a rendszámtábla ára csökkeni fog, lassan-lassan ők is feladják reményeiket.

A sanghaji rendszámtáblák ára 2011 nyarán lépte át az 50 ezres határt, majd 2012 tavaszán a 60 ezres küszöböt is. A rendkívül magas árak miatt sok autótulajdonos panaszkodik, a rendszámtábla ára ugyanis egy kisebb autó árával egyenlő. Egy új Volkswagen Polo például 77 ezer jüan (2,7 millió forint), alig használt Opelt pedig 50 ezer jüanért (1,8 millió forint) is lehet kapni.