Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megkezdték a MÁV biztosító kárkifizetéseit

2013.01.21. 12:59

Elindult a volt MÁV Általános Biztosító Egyesület károsultjainak kifizetése, közölte hétfőn a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A Hitelintézeti Felszámoló Nkft. a biztosító vagyonelszámolója, amely a január 7-től fizeti ki az egyesület korábbi kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokhoz (kgfb) kötődő kárigényeit. Január közepéig a vagyonelszámoló mintegy 400 millió forint banki átutalását indította el belföldi károsultaknak, olvasható a PSZÁF közleményében.

A vagyonelszámoló a 2009. december 15-ig bejelentett, még meg nem térített, megalapozott kgfb-kárigényeket köteles megfizetni a károsultaknak a MÁV ÁBE alapszabálya szerinti vagyonelszámolási sorrendben.

A törvény szerint kárkifizetés jár azoknak,

  • akiknek a MÁV Biztosítóval kgfb-szerződést kötött üzembentartó károkozó gépjárművével okoztak kárt;
  • akik károkozó gépjármű üzemben tartójaként a MÁV Biztosító helyett fizettek kártérítést károsultnak;
  • akik harmadik személyként (így biztosítóként) a MÁV Biztosító vagy a károkozó helyett fizettek kártérítést károsultnak.

A PSZÁF közleménye szerint megalapozott kártérítési igénynek számít „különösen a MÁV ÁBE vagyonelszámolója által nyilvántartásba vett, elismert vagy nem vitatott követelés; azok a kárigények, amelyeket a bíróság a MÁV ÁBE-vel vagy a károkozó gépjármű üzemben tartójával szemben jogerősen megítélt; illetve azok a jogalapjukban elismert követelések, amelyek összegéről a MÁV ÁBE és a hitelező 2013. május 8-ig megállapodik”.

A biztosító vagyonelszámolója által ezek alapján január közepéig elindított kártérítési kifizetések közel 15 százaléka visszaérkezett, mivel a jogosultak bankszámlaszáma, elérhetősége megváltozott. A vagyonelszámoló és a PSZÁF így ismételten felhívja a megalapozott kártérítési igénnyel rendelkezők figyelmét arra: jelezzék adataik változását – név, lakcím, bankszámlaszám – a kárszám vagy rendszám feltüntetésével a vagyonelszámolónak postán vagy személyesen (Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft., 1071 Budapest, Damjanich u. 11-15.), faxon (06-1-422-44-55) vagy e-mailben.

A PSZÁF azt kérik, jelezzék a változást – az eljárások alapjául szolgáló dokumentumokat a vagyonelszámoló számára rendelkezésre bocsátva – azok a károkozó üzemben tartók, akikkel szemben időközben közvetlenül kártérítésre kötelező jogerős bírósági ítélet született, végrehajtási eljárás indult, vagy a károsult felé kifizetést teljesítettek. Nem szükséges ugyanakkor ismételten jelezni az adatváltozást azoknak, akik – a vagyonelszámoló 2012 őszi figyelemfelhívása nyomán – ezt tavaly december 15.-ig már megtették, olvasható a közleményben.

A törvény szerint a kárkifizetésekhez szükséges összeget a Magyar Biztosítók Szövetsége közreműködésével a Kártalanítási számla, a Kártalanítási alap és biztosítók révén teremtik elő. Az ezzel kapcsolatos technikai számla feltöltését és a közreműködő intézmények elszámolását a PSZÁF felügyeli.