Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Új versenyző az e-útdíjért

2013.01.21. 09:29 Módosítva: 2013.01.21. 09:29

Ismét pályázna az elektronikus útdíjfizetési rendszer kiépítésére a három izraeli és egy spanyol cég alkotta Hungarian Motorway konzorcium, ezt a vállalatcsoport közölte hétfőn. A konzorcium ősszel is egyike volt annak a nyolc pályázónak, amely elindult az útdíjért, ám az első volt, amely  visszalépett, amit azzal indokoltak, hogy a nagyon feszes határidőre nem tudják beszerezni a hiánypótlásban felsorolt szükséges dokumentumokat.

Mint ismert az útdíjtenderen végül két érvényes ajánlat volt, a Getronics nyert nettó 35 milliárdos vállalással, a T-Systems 53 milliárdért vállalta volna a munkát. A Getronics végül hosszas huzavona után a hétvégén úgy döntött, hogy alvállalkozói meghátrálása miatt – amit szerintük zsarolással sikerült elérni – visszalép a szerződéskötéstől, és mivel korábban második helyezettnek nem hirdették a T-Systems ajánlatát, velük sem lehet szerződni, hanem új tendert kell kiírni. Igaz, ennek ellenére Giró-Szász András kormányszóvivő hétfőn azt mondta a 180 percben, hogy az útdíj idei bevezetése nem csúszik.

„Ebben a helyzetben és tekintettel arra, hogy a Hungarian Motorway konzorcium éppen a rendelkezésére álló rövid idő miatt a tisztességes visszalépést választotta korábban, most azt tartja a megfelelő és helyes lépésnek, ha jelzi újbóli szándékát a rendszer megvalósítása érdekében” – közölte most a cégegyüttes. Ezért már január 19-én, szombaton írásban jelezte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. részére, hogy a konzorciumnak szándékában áll újból versenyre kelni és ajánlatot tenni.

A konzorcium a közleményben azt írja: szerint ezzel tudják „a legnagyobb szolgálatot tenni a magyar érdekeknek, annak, hogy a magyar gazdaságot ne érje milliárdos veszteség”. A konzorcium azt írta: garantálja, hogy képes a rendszer megjelölt határidőre történő megvalósítására, méghozzá a legkedvezőbb feltételek kínálása mellett. Hogy a megjelölt határidő alatt mit értenek, az nem derül ki a közleményből, de igen furcsa lenne, ha a mostani viszonyok között azt vállalnák, hogy július 1-jére elkészülnek. Pláne, hogy elvileg most egy új közbeszerzést kell kiírni, márpedig az eddigi ütemezés szerint a tender elindításától (ez szeptember végén volt) kilenc hónapnak kellett volna eltelnie az útdíjrendszer elindulásáig.  • Vennék
  • Bankszámla