Taro Aso: Az öregeket hagyni kell meghalni

Portfolio
2013.01.22. 16:57

Botrányos kijelentéssel hívta fel magára a figyelmet a japán pénzügyminiszter, Taro Aso a társadalombiztosítási reform bizottság ülésén azt mondta, hogy hagyni kellene az időseket meghalni, mivel például a végső stádiumban lévő emberek kórházi költsége nagyon súlyos terhet ró a költségvetésre. A 72 éves korábbi miniszterelnök nem először került a címlapokra, a felelőtlen kijelentés után azonnal elmondta, hogy hibázott és amit mondott, az a saját véleményét tükrözte és nem a kormány álláspontját, idézi a Guardian cikkét a portfolio.hu.

Taro Aso azt mondta, az idősek sok esetben egyre rosszabbul érzik magukat amiatt, hogy a kezelésük költségét a kormánynak kell állnia. Ezért a problémát egészen addig nem lehet orvosolni, amíg meg nem engedjük nekik, hogy elmenjenek.  A 72 éves miniszter, aki miniszterelnök-helyettes is a kormányban, azzal próbálta enyhíteni a kijelentését, hogy ő mindössze a saját nevében beszélt és az nem tekinthető a kormány véleményének. Sőt azt is elismerte, hogy helytelen volt ilyen módon a véleményének hangot adni egy nyilvános fórumon.

Taro csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy ő semmiképpen sem szeretné, ha az egészsége leromlik, akkor az életét az orvosok mesterségesen meghosszabbítsák, erről nyilatkozatot is tett a családjának, amelyben arra kéri őket, ha már nem lehet mit tenni, akkor hagyják békében elmenni. Az illetékes minisztériumok adataira hivatkozva a miniszter elmondta, hogy egyetlen végső fázisban lévő ember kezelése több millió jen kiadást jelent.

A kijelentései nagy port kavartak, hiszen az ország 128 millió lakosságának közel negyede 60 éven felüli, és ez az arány 40 százalékra fog emelkedni a következő 50 évben. A kormány számára nagyon nagy terhet jelent a társadalombiztosítási kiadások emelkedése, részben ezért is hoztak létre még korábban egy állami nyugdíjalapot, ez azonban még nem megoldás a rohamosan öregedő társadalom problémáinak megoldására. Ennek ellenére a meggondolatlan kijelentésekkel Taso nehéz helyzetbe sodorta a frissen alakult kormányt.