Veszélyben Matolcsy százmilliárdja

2013.01.22. 07:57

Sok olyan nyitott kérdés van még a pénztárgép-hálózatosítás körül, amely meghatározhatja a program sorsát. Az eddigi és a várható további csúszás miatt a nemzetgazdasági tárca lemondhat annak a korábban 96 milliárd forintra becsült bevételnek a nagy részéről, amelyet a pénztárgépek adóhatósági bekötéséből remélt - írja a Népszabadság.

A lap cikke szerint a döntéshozók továbbra sem erőltetik, hogy a szolgáltatók egy széles körére - taxisokra, fodrászokra, kozmetikusokra - is vonatkozzon a pénztárgéptartás kötelezettsége.

A nagyjából 1200 pénztárgépműszerész képviselői szerint jogi buktatót jelent, ha a nemzetgazdasági tárca által erőltetett ütemben történik a kasszák cseréje. A jelenleg használatos pénztárgépek jó része - akár 50-60 százaléka - olyan eszköz, amelyet a kereskedők az utóbbi egy-két évben vásároltak meg.

Míg a kereskedők számára a kormány mintegy 17 milliárd forintot különített el új pénztárgépek vásárlásának támogatására, addig egy szót sem ejtettek a szervizesekről, akik hosszú időre szóló szerződéseik miatt több százezer forintnyi alkatrészt vásároltak fel, s dobhatnak a szemétbe, ha egy csapásra megtörténik a pénztárgépek lecserélése. A forgalmazók raktáraiban pedig ott ragadtak pénztárgépek, hiszen a törvényalkotó bizonytalankodása miatt ma senki nem mer új berendezést vásárolni.

Problémás az is, hogy a szaktárca és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is ragaszkodik ahhoz, hogy mobil-adatátvitellel kommunikáljanak a pénztárgépek, de főleg vidéken számos olyan "fehér folt" van a hálózatban, ahol nincs vagy lassú a mobil-adatátvitel