Csúszik Matolcsy 95 milliárdja

2013.01.23. 08:10

Biztosan nem kell áprilisig lecserélni a nagyjából 400 ezer darabra tehető pénztárgépállományt, írja a Napi Gazdaság. A hatályos jogszabály szerint húsvétra kellene a megfelelő adattároló és adattovábbító egységgel felszerelt gépeket hadrendbe állítani, amelyek minden adatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerverére továbbítanának. A gyakorlat azt mutatta, hogy ez technikailag kivitelezhetetlen feladat ilyen szoros határidővel. Nincs erre megfelelő gép az országban - a behozott új termékek engedélyeztetése és beindítása pedig hosszú hónapokat vesz igénybe -, ráadásul több más kérdés is nyitott.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy képviselői kérdésre elismerte a problémát, s kilátásba helyezte a határidő kitolását. Ezt meg is erősítette a Napi Gazdaság kérdésére a tárca, azzal, hogy az új határidő még nem ismert, az egyeztetések a piaci szereplőkkel ugyanis még nem zárultak le. Ennek fényében tippelni sem lehet, hogy mikorra kell majd a gépeket lecserélni - arra azért nyugodt szívvel köthetők fogadások, hogy a tárca még idei bevezetéssel számol, a 2014-es start szóba sem jöhet. Gond azonban, hogy rendelet híján előkészülni sem lehet a cserére.

Hogy a csúszásnak mekkora lesz a költségvetésre gyakorolt hatása, elég nehéz megbecsülni. A kormány a költségvetés tervezésekor -pontosabban a második Matolcsy-csomagban - 95 milliárd forint bevételt jelölt meg fehéredés címén.

Az egyeztetés valószínűleg nem azért húzódik el, mert a felek nem tudnak megegyezni a határidőben. A gépeket elvileg mobilinternet-kapcsolattal kell felszerelni - a szolgáltatók erre valószínűleg külön előfizetést is fognak kreálni. Kérdés, kik és milyen feltételekkel szállnak majd be az üzletbe. Az sem egyértelmű, mit kell tenniük a több gépet is használó üzleteknek, külön vagy egyben kell számot adni a forgalomról.

Nem lehet minden államban hasonló intézkedést bevezetni, hiszen bizonyos adatmennyiség felett egyszerűen belefullad az információba a hatóság. Márpedig az kevés, hogy az adat a rendelkezésre áll, azt jól fel is kell tudni használni. A tízmilliós lakosság, a 400 ezer pénztárgép és feltételezett valós forgalom mennyisége épp akkora adathalmazt eredményez, amelyet még lehet használni. Az ilyen típusú adatgyűjtésre alapuló ellenőrzés a kisebb országok sajátja.  • Tippek
  • Árfolyam