Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Végveszélyben hatezer ember állása

2013.01.23. 09:10 Módosítva: 2013.01.23. 09:17
Egyelőre nem rendeződött a körülbelül 3 milliárd forintos villanyszámla-tartozást fölhalmozó, mintegy hatezer főt foglalkoztató Mal Zrt. helyzete. A kikapcsolási folyamat elindult. Ha leáll a cég áramellátása, a Mal szerint tízmilliárdos kár keletkezhet.

Amennyiben a társaság január 30-ig nem mutat fel egy új áramkereskedőt (illetve egy megkötött szerződést), úgy a területileg illetékes hálózatüzemeltető E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-nek törvényi kötelessége lekapcsolni a hálózatról a mintegy hatezer főt foglalkoztató ajkai céget, írja a Napi Gazdaság. A Mal és az E.On közötti vitáról az Index már a múlt héten beszámolt, mint akkor megírtuk: a vörösiszap-katasztrófában érintett, az állam által kiemelt stratégiai vállalattá minősített Mal levélben kérte az E.Ontól, hogy ne kapcsolják ki őket a rendszerből; tragikus következményekre, 10 milliárdos katasztrófára figyelmeztették az áramcéget.

Csakhogy az E.On szerint más törvényes lehetőség nem nagyon van, mint a kikapcsolás. Mint a Napi megírta, a hálózatüzemeltető legfeljebb 30 napig láthatja el az árambeszerzési szerződéssel nem rendelkező céget, ez az E.Onnak egy hónapra mintegy 350 millió forintjába kerül; a mennyiség nagyjából az üzem 100 százalékos termelésének megfelelő fogyasztást jelent. A társaság ugyan az összeget kiszámlázza a Malnak, a korábbi beszállító − szintén E.On-cég − áramkereskedőnek azonban már 3 milliárd forinttal tartozik a Mal, a kintlevőség az iszapkatasztrófa óta gyűlt össze, az utolsó 1 milliárd forint ősz óta halmozódott fel − a szerződés pedig a múlt év végén lejárt.

Bakonyi Zoltán, a Mal vezérigazgatója a múlt héten azt mondta, folyamatosan tárgyalnak az MVM Zrt.-vel és az E.On elosztócégével is a kialakult helyzetről (az állami társaság saját energiakereskedője szerződhet a timföldgyárral). Az E.On korábban azt kérte a Maltól, hogy január 21-ig jelentse be az új szerződést, ez azonban nem történt meg − mondta lapunknak tegnap Mező Csaba, az E.On hálózati ügyvezető igazgatója. A kikapcsolási folyamat elindult, első körben a Mal hálózatán lévő más cégek leválasztásával. Amennyiben a hónap végéig nem szerződik a timföldgyár egy kereskedővel, hálózati szerződése szüneteltetésére, további 60 nap múlva pedig felbontására számíthat, utóbbi esetben pedig a visszaállítás is hosszabb időt venne igénybe.

A Mal szerint az áramellátás leállítása több tíz milliárd forint kárral, valamint környezeti katasztrófával járna, információink szerint azonban utóbbi veszélyről sem a szakértői jelentések, sem a timföldgyár katasztrófavédelemnek adott válasza nem tudott beszámolni.

A Mal korábban a Bakonyi Erőmű Zrt.-nek is tetemes (hődíj)tartozást halmozott fel, az 1,7 milliárd forintot végül a kormány fizette ki decemberben. Az üzem stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezet, illetve a csődtörvény bizonyos rendelkezései nem érvényesek rá.