Hamarosan indul a félig állami Webbank

2013.01.23. 09:39 Módosítva: 2013.01.23. 10:49

„A kormány egy-másfél hónapon belül tárgyalhat a Webbank koncepciójáról, amelynek kialakításán  Körtvélyessy László miniszteri biztos vezetésével, külső szakértők bevonásával dolgoznak a minisztérium munkatársai” – közölte a napokban a decemberben elküldött kérdéseinkre reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium. A minisztérium tájékoztatása szerint a Webbankot az állam hárommilliárd forintos alaptőkével hozza létre, „ezt követően pedig várja a civil szféra csatlakozását. A koncepció értelmében a civilek az induláshoz szükséges hatmilliárdos alaptőke másik felét biztosítják majd”.

A tárca szerint „az új bank alapítása mellett szól, hogy olcsó és költséghatékony működésével  hozzájárul a verseny erősödéséhez, az új technológiák és innovatív termékek bevezetésével pedig katalizátor szerepet tölthet be a piacon, elősegítve a hitelezés élénkítését. A pénzintézetek számára nyitva álló forrásszerzési lehetőségek teljes tárháza nyitva áll majd a Webbank előtt, az ügyfélforrásoktól, a kötvénykibocsátáson át a bankközi piacon keresztül a szindikát (több bank által finanszírozott) hitelig."

Kérdésünkre, hogy az új bank milyen kedvezményes kamatokkal csábítaná az ügyfeleket, azt írták, hogy ezt az inflációs várakozások és a piaci viszonyok, a kockázati felárak határozzák meg. Megjegyezték: „minden gazdaságpolitika célja úgy ösztönözni a gazdasági növekedést, hogy olcsóbb hitelekkel segíti a vállalati beruházásokat."

A civilek ereje

A félig állami, félig civil Webbank megalapításával kapcsolatos feladatok ellátására tavaly november 15-től idén május 15-ig Körtvélyessy László Andrást nevezete ki miniszteri biztossá Matolcsy György. Körtvélyessy a pénzügyi ombudsman, Doubravszky György mellett a másik alapító, aki a Webbank létrehozásánál bábáskodott. Az Opten cégadatbázisa szerint Körtvélyessy közvetlenül vagy cégeken keresztül közvetve vagy tucatnyi vállalkozás résztulajdonosa.

Doubravszky, aki ma már pénzügyi ombudsman (portrénk itt) a Hiteltársulás Facebook oldalán decemberben ezt írja, „a Hiteltársulás kettéválik: a webbankot Körtvélyessy László viszi, a most induló hivatalt én. A bank szakmai előkészítése jól halad, áprilisi indulással számolunk”.

A Webbank honlapján olvasható tájékoztatás szerint a kezdeményezés a HIteltársulásból nőtt ki. A 2011 október 6-án indult civil kezdeményezés célja az volt, hogy „az elszabaduló devizahitelek kiváltására tisztességes” forinthiteleket szerezzen a jelentkezőknek. A kezdeményezésre 30 ezer tag regisztrált, 350 milliárd forintos hiteligénnyel.

Amikor kiderült, hogy egyetlen partner banktól sem tudnak ennyi olcsó forinthitelt szerezni, "felmerült egy magyar érdekeket képviselő civil-álami bank alapítása". Az alapítók szerint "a civil irányítás, az állammal kötött stratégiai szövetség és az internetre optimalizált működés jelentős versenyelőnyt biztosít a hagyományos magyarországi bankokkal szemben".