Móric
9 °C
15 °C

Egymilliárdért eladó a pécsi pezsgőgyár

2013.01.24. 08:17 Módosítva: 2013.01.24. 08:17

A Cézár Pincészet tulajdonosa, a Cezar Winery Kft. értékesíteni kívánja a több mint 160 éves pécsi Littke Pezsgőgyárat. A műemlék jellegű belvárosi ingatlant a feldolgozóval, az itt található étteremmel, vendégszobákkal, irodákkal, valamint az ötszintes, összesen két kilométer hosszú, turisztikai szempontból is értékes pincerendszerrel együtt hirdették meg - írja a Napi Gazdaság.

Eladó a Littke márkanév is − a vagyonelemekért összesen egymilliárd forintot kérnek. Az értékesítésben része van annak, hogy a borral is foglalkozó Cezar Winery Kft. a Zala megyei Nagyradán levő mintegy 100 hektáros szőlőterülete közelében kíván − pályázati források segítségével − korszerű borfeldolgozót és palackozót építeni. Az is az ingatlan eladása mellett szól − mondta el Stefán Császár, a társaság tulajdonosa a Dunántúli Naplónak −, hogy a pécsi történelmi belváros megközelítése egyre körülményesebb, különösen kamionokkal.

A pezsgőgyárat a Littke család alapította 1859-ben, az üzem a századforduló előtt császári és királyi udvari szállító lett. A céget 1949-ben államosították, a pezsgőgyártás csak 1966-ban indult újra az akkor Pannonvin Pezsgőgyár nevű, döntően a szovjet piacra termelő üzemben. A Littke Pezsgőgyár 1995-ben került a Cezar Winery tulajdonosainak birtokába.