Korlátozzák a banki bónuszokat Ausztriában

2013.01.24. 07:56 Módosítva: 2013.01.24. 07:56

Ez évtől kezdve korlátozzák a banki bónuszok kifizetését Ausztriában − jelentette be tegnap az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) társelnöke, Helmut Ettl. A 150 ezer eurót meghaladó éves bónuszoknak ezentúl csak a 40 százalékát folyósítják azonnal − ez vonatkozik az éves fix bér 100 százalékát elérő pluszokra is, összegtől függetlenül −, a többit öt év alatt lehet kifizetni (a 150 ezer alattiaknál épp fordítva vannak az arányok). Ha az adott bank helyzete romlik az öt év alatt, akkor a kifizetést le kell állítani; a szabályozás már a 2012-es, idén aktuális bónuszokra is vonatkozik - írja a Napi Gazdaság.

Ausztriában 26 bank mintegy 200 ezer főt foglalkoztat az FMA felmérése szerint, javadalmazásuk 2011-ben összesen 6 milliárd euró körül volt, ebből 590 millió euró jutott a bónuszokra. Utóbbiból a bankok felső szintű vezetői mellett részesültek a kockázatos ügyletek lebonyolítói is. A kereskedők, treasury-munkatársak, hitelmenedzserek − nagyjából 2300-an − fejenként átlagosan évi 37 ezer eurót kaptak, ez az éves javadalmazásuk 30 százaléka körül van. Összesen 14 osztrák banki alkalmazott keresett bónusszal együtt évi egymillió eurónál többet, közülük ketten külföldön dolgoztak.

Az FMA új előírásai lényegében az új uniós szabályozást veszik át, meghatározva mellé az országos küszöbértéket − hangsúlyozta a Bloomberg szerint Ettl. Ezeket kell alkalmazni a külföldi leányvállalatoknál is − a három legnagyobb osztrák bank, az Erste Group Bank AG, a Raiffeisen Bank International AG és az UniCredithez tartozó Bank Austria mindegyike fontos szereplő Kelet- és Közép-Európában. A Raiffeisen elnöke, Walter Rothensteiner a Bloomberg szerint már decemberben figyelmeztetett, hogy nehézségekbe ütköznek majd az unión kívüli érdekeltségeiknél, mindenekelőtt Moszkvában. Az orosz bankokra nem vonatkoznak ezek a szabályok, és máris tapasztalták, hogy korlátlan bónuszokkal próbálják meg elcsábítani a Raiffeisen legjobb ottani munkatársait.