Munkanélküliek millióit hozza ez az év

2013.01.25. 19:20 Módosítva: 2013.01.25. 19:21

A munkanélküliség világszerte tapasztalt magas szintje is jelzi, hogy a válságnak még koránt sincs vége – mondta Guy Ryder, Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) főigazgatója a davosi Világgazdasági Fórumon pénteken. A szakember szerint munkahelyteremtés nélkül nem is lehet elképzelni valódi növekedést.

Guy Ryder arra az ördögi körre mutatott rá, hogy ha nincsenek új munkahelyek, a gazdaság nem tud nőni. Az ILO főigazgatója úgy fogalmazott: ez az egyszerű logika nem (...) volt egyértelmű a döntéshozók számára, amikor megszorításokkal próbálták megoldani az európai pénzügyi válságot.

Ha ezt figyelembe vették volna három-négy évvel ezelőtt, akkor talán el lehetett volna kerülni a jelenlegi munkaerő-piaci válság egy részét. „Ez nem az egyetlen eleme a jelenlegi gazdasági gondoknak, de alapvető kiindulási pontja mindennek”. Guy Ryder szerint annak ellenére, hogy a pénzügyi válság talán kezd elmúlni, a munkaerőpiac helyzete teljesen más.

„Azoknak az emberek, akik munkalehetőségre várnak, a válság nagyon is a nyakukon van, és az ilyen emberek száma egyre csak növekszik” – tette hozzá. Az ILO számításai szerint 2012-ben 4 millióval nőtt világszerte a munkanélküliek száma, és az idén még ötmillióval többen lesznek a munkakeresők.