no

Ciprus a világ ötödik legrosszabb országa lett

2013.01.25. 20:43 Módosítva: 2013.01.25. 21:29

Tovább rontotta Ciprus eddig is mélyen spekulatív államadós-osztályzatát pénteken a Fitch Ratings. A hitelminősítő azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy a ciprusi bankrendszer tőkepótlási igénye a korábban vártnál valószínűleg sokkal nagyobb mértékben növeli az idén az államadósság-rátát.

A nemzetközi hitelminősítő az európai piaci zárások után, péntek este Londonban közölte, hogy az eddigi BB mínuszról két fokozattal – a köztes B plusz szint kihagyásával – B-re minősítette vissza Ciprus hosszú lejáratú külső és hazai szuverén adósságának besorolását, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A lesorolás azt jelenti, hogy a Ciprusnál már csak négy rosszabb adós van a világon – legalábbis a Fitch szerint. A B kategória alatt lévő B mínusz besorolást Ecuador és Jamaica kapta, míg a részleges államcsőd helyzetében lévő, illetve azon már túlesett Argentina a CC, míg Görögország a CCC besorolással rendelkezik. A ciprusihoz hasonló minősítése jelenleg mások mellett Ugandának, Ruandának, Libanonnak, a Dominikai Köztársaságnak, valamint Európából Ukrajnának van a Fitchnél.

Az osztályzatrontáshoz fűzött elemzésében a Fitch kiemelte, hogy a ciprusi bankrendszer újratőkésítésének költsége elérheti a 10 milliárd eurót, és ebben az esetben a ciprusi kormánynak akár 17 milliárd eurót meghaladó értékű külső támogatási programra is szüksége lehet. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása esetére a Fitch azzal számol: a ciprusi államadósság-ráta az idén a GDP 140 százaléka fölé emelkedhet, jóllehet a cég korábbi előrejelzésében még 120 százalékon tetőző ráta szerepelt.

A hitelminősítő ugyanakkor nem tartja valószínűnek, hogy az euróövezeti gazdaságpolitikai döntéshozók Ciprus szuverén adósságállományának átstrukturálására törekednének. Egyrészt ugyanis ez sem eredményezné az adósságteher jelentősebb enyhülését, másrészt gyengülne az euróövezeti döntéshozatali mechanizmus hitelessége is, tekintettel arra, hogy az euróövezeti hatóságok a magánszektorbeli hitelezők bevonásával végrehajtott görögországi adósságátstrukturálást kivételes intézkedésnek nevezték, és ennek az ígéretnek a megszegése járványkockázatot okozhatna az euróövezetben - fejtegették péntek esti elemzésükben a Fitch londoni szakelemzői.

A hitelminősítő mindemellett mélyülő recessziót is vár a ciprusi gazdaságban. A Fitch Ratings elemzői közölték: becslésük szerint a ciprusi GDP-érték tavaly valószínűleg 2 százalékkal csökkent, és a cég az idei év egészére 3,5 százalékos visszaeséssel számol.