no

Hiába népszerű, leelőzték az Apple-t

2013.01.25. 21:31 Módosítva: 2013.01.25. 21:32
Egy év után ismét az amerikai olajipari óriás Exxon Mobil a világ legnagyobb vállalata, miután pénteken is folytatódott az Apple részvényeinek vesszőfutása. Az Apple részvényei félév alatt értékük 37 százalékát elveszítették, hiába a rekordot jelentő 54 milliárd dolláros bevétel és a 13,1 milliárdos profit.

New York-i idő szerint a délutáni órákban az Apple részvényárfolyama 2,3 százalékos mínusszal 440,13 dolláron, míg az Exxon 0,2 százalékos pluszban 91,54 dolláron állt. Ezzel az informatikai óriás piaci tőkeértéke 413 milliárd dollárra süllyedt, míg az olajipari vállalaté 417 milliárd dollárra nőtt.

Az Apple éppen egy évvel ezelőtt előzte meg az Exxont, amely korábban – egy rövidebb szakasztól eltekintve – hat éven át vezette a legnagyobb vállalatok rangsorát. A rangsorban a két vállalat után jelenleg a Google, a Berkshire Hathaway, a Wal-Mart, a Microsoft, a General Electric és az IBM következik 230-250 milliárd dolláros piaci tőkeértékkel.

Az Apple részvényárfolyama 37 százalékkal esett a félévvel ezelőtti 702,10 dolláros történelmi csúcs óta. A szerdai tőzsdezárás után az informatikai óriás az elemzői várakozásoknál kedvezőtlenebb negyedik negyedéves eredményeket közölt, amelynek nyomán a társaság részvényei 12 százalékkal zuhantak csütörtökön.

Az Exxon részvényei ezzel szemben az elmúlt évben viszonylag stabilnak bizonyultak, 15 százalékos sávban ingadoztak. Az Exxon február elsején közli negyedéves eredményeit.

Hogy mi az Apple problémája a rekordot jelentős árbevétel és nyereség ellenére is? Mint az Index csütörtöki elemzéséből kiderül: az Apple most annak issza meg a levét, hogy az elmúlt pár évben túl jól ment a szekér, túl meredek növekedést mutatott be, túl nagy rekordokat döntött, amit egy idő után már nem tud hová fokozni. A tőzsdén pedig soha nem az számít, hogy éppen most mi van, hanem az, hogy mi várható a jövőben.

Márpedig a növekedés üteme 75 százalékról 20-ra mérséklődött, a profit gyakorlatilag ugyanott van, mint tavaly ilyenkor volt, és a bevétel sem emelkedett olyan drámaian, mint az elmúlt években megszokta a tőzsde.