Soros árfolyamháborúra figyelmeztet

Portfolio
2013.01.25. 13:03

Soros György szerint az euró további erősödése valószínűsíthető, azonban a kiújult árfolyamháború a piacon jóval nagyobb mozgásokat fog generálni, a következő két év pedig kifejezetten rázós lesz - idézi a Portfolió a Bloomberget. A befektető a davosi Világgazdasági Fórumon kifejtette: az euró továbbra is áll, és vélhetően tovább fog erősödni, mivel más országok abban érdekeltek, hogy gyengüljön a devizájuk.

Soros szerint a németek mindig csak azt teszik meg, ami minimálisan szükséges a közös deviza megvédésére, ezért a következő két évben is feszült időszakra lehet számítani Európában. Úgy vélte, nem jó politika ilyen időszakban a szigor, a németek azonban  ragaszkodnak a feszes költségvetési- és monetáris politikához. Az euró erősödni fog más devizákkal szemben, ahol sokkal inkább expanzív politikát folytatnak. Mindez azt jelenti, hogy egy újabb árfolyamháború van kirobbanóban, vélte. Az elmúlt években rendkívül stabilak voltak a devizák, azonban most egy új fejezethez érkeztünk, amikor sokkal több izgalomra és nagyobb volatilitásra lehet számítani.

Jó példa erre a németek által is kritizált japán miniszterelnöki döntés, amellyel a jent akarják leértékelni. Soros úgy vélte, hogy van némi korlát a politikai beavatkozásnál Japánban, hiszen egy szint felett Amerika sem fogja tolerálni ezt a gyakorlatot. Viszont ha csak erre a bejelentésre koncentrálunk, akkor az az euró erősödését és a jen gyengülését kell hogy jelentse.

Soros optimista volt az amerikai gazdasággal kapcsolatban. A gazdaságban nagyon jó folyamatok lát, és szerinte ha sikerült a költségvetési szakadékot, valamint az adósságplafon körüli kérdéseket teljes egészében megoldani, és a növekedés is felpörög, akkor a kamatok is emelkedhetnek. 
A sokak által hangoztatott hitelezési buborék szerinte rövid távon egyáltalán nem látható, Kínában eszközár-buborék viszont az ingatlanpiacon nagyon is van. Mindezt a folyamatot fenntartja az állami bankrendszer hitelezési aktivitása.