Gyöngyi
4 °C
14 °C

Az MVM üdvözli a brüsszeli döntést

2013.01.25. 13:33

A Magyar Villamos Művek (MVM) üdvözli az Európai Bizottság Verseny Főigazgatóságának döntését, amellyel jóváhagyta a Vértesi Erőmű támogatási kérelmét. Az Európai Bizottság engedélyével a Magyar Energia Hivatal határozza meg az így kifizethető szénipari szerkezetátalakításai támogatás összegét, amely az elmúlt két év alapján 12 és 15 milliárd forint között várható.

„Az MVM Csoport vezetése a Vértesi Erőmű 2010. évi, szinte kilátástalan helyzetéből sikeresen állította talpra tagvállalatát, felszámolta a legjelentősebb veszteségforrásokat, eredményesen kezelte a több tízmilliárd forintos kockázatokat, így a társaság ma már képes önerőből működni. Nagyon sokat, nagyon keményen dolgoztunk azon, hogy visszaállítsuk a Vértesi Erőmű ZRt. fizetőképességét, és megnyugtatóan rendezzük a munkavállalók jövőjét" – mondta Baji Csaba, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Vértesi Erőmű ZRt. a jelenleg érvényes reorganizációs terve értelmében 2014-ben leállítja a bányászati tevékenységét, majd gondoskodik a munkavállalók sorsának megnyugtató rendezéséről, a táj rekultivációjáról, valamint az oroszlányi térség távhő-ellátásának hosszú távú biztosításáról.

A reorganizációs terv az erőmű 2014. év végéig való működtetésével és a bányatermelés ehhez igazodó megszüntetésével számol. A villamos energia nyomott piaci ára, valamint a mélyművelésű bánya rendkívül költséges működtetése ugyanakkor további veszteségek forrása, így az integrált bánya-erőmű termelés kivezetéséhez szükség van a 2011. évtől fennmaradó ún. „szénfillérből” finanszírozott támogatásra.

Az Európai Bizottság döntése szerint a havi villamosenergia-számlákban megfizetett szénipari szerkezeti átalakítási támogatás, az ún. szénfillér folyósítása továbbra sem ellentétes az Uniós versenyjogi előírásokkal. A széntermelési költségek fedezésére nyújtott szerkezeti átalakítási támogatás összege évente folyamatosan csökken, 2018-ig bezárólag mindösszesen több mint 42 milliárd forint áll majd a Márkushegyi Bányaüzem, illetőleg a Vértesi Erőmű rendelkezésére.

Az összeg biztosítja az üzem normál működését 2014-ig, majd a következő négy évben lehetővé teszi, hogy a társaság gondoskodjon a munkavállalók sorsának rendezéséről, a rekultivációról – vagyis a tájsebek begyógyításáról, a természetes környezet állapotának visszaállításáról –, illetve az oroszlányi térség lakosságának távhő-ellátásáról. A tulajdonos MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az önkormányzatokkal szorosan együttműködve azon dolgozik, hogy hosszú távú, elsősorban biomassza-alapú, vagy gázciklusú, környezetbarát megoldást találjon a lakosság távhő-ellátására is.