Nincs több eszközünk a válság kezelésére

2013.01.26. 19:53 Módosítva: 2013.01.26. 20:07

Sok még a teendő a világgazdaság stabilizálása érdekében – figyelmeztettek szombaton nemzetközi pénzügyi vezetők Davosban, a négynapos Világgazdasági Fórumon elhangzottakat összefoglalva. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója úgy vélte, a világ vezetőinek „lankadatlanul” folytatniuk kell erőfeszítéseiket, még ha az európai valuta eddig sértetlenül is vészelte át az eurózóna adósságválságát, az Egyesült Államoknak pedig sikerült túltennie magát egy kulcsfontosságú költségvetési akadályon.

Úgy vélekedett, hogy az elmúlt hónapok gazdasági lábadozása még túl gyenge és törékeny alapokon áll ahhoz, hogy az államháztartások megszilárdítására tett lépéseket szüneteltetni lehessen.

Lagarde kijelentette, hogy az eurót használó 17 európai uniós országnak folytatnia kell azokat a lépéseket, amelyek révén megakadályozható, hogy a bankokat sújtó problémák a kormányokra terhelődjenek. A 2012-ben kidolgozott Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) teljesen működőképessé kell tenni, és energikusan be kell vezetni.

Angela Merkel német kancellárhoz intézve szavait azt mondta, fokozni kell Európa versenyképességét, ha erőteljesebb növekedést akarnak elérni. Az Egyesült Államok vezetőinek pedig haladéktalanul be kell mutatniuk, miképp szándékoznak kezelni a Barack Obama elnök és a kongresszus republikánus oldala között dúló, végeláthatatlan költségvetési vitát.

Ángel Gurria, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a válságkezeléshez nem állnak rendelkezésre kiegészítő eszközök. A strukturális reformokat folytatni kell ahhoz, hogy meg lehessen akadályozni a válságba való visszacsúszást.

Európai politikusok előzőleg pénteken sorra védelmükbe vették a takarékossági csomagokat, azzal együtt, hogy egyes országokban a lakosság széles rétegei szenvednek a megszorításoktól, különösen a fiatalok.

A davosi konferencián szerda óta a politika, a gazdaság, valamint a tudományos és kulturális élet több mint 2500 vezető személyisége vett részt, köztük közel ötven ország kormányfője.