KPMG: Az adók átrendeződnek a világban

2013.01.27. 08:41

A kormányok 2012-ben tovább növelték az áfakulcsokat, hogy bevételhez jussanak, és csökkentették a társasági adót, hogy országukba új befektetőket vonzzanak - derül ki a KPMG éves Corporate and Indirect Tax Survey tanulmányából. László Csaba, a KPMG szenior partnere szerint a kormányok pénzéhsége abban érhető tetten, hogy a társaságiadó-kulcsok csökkentése lassult. Magyarország a 27 százalékos áfával listavezetővé vált 2012-ben, de a társasági adó tekintetében már közelebb áll a globális átlaghoz.

Az elemzés szerint a globális közvetettadó-kulcs átlaga 0,17 százalékkal 15,5 százalékra nőtt, és ez a növekedési tendencia várhatóan ebben az évben is fennmarad. "Úgy gondoljuk, hogy a közvetettadó-kulcsok átlaga 2013-ban is növekedni fog, hiszen egyre több kormány tovább küzd a költségvetési egyenleg helyreállításával" - idézi a közlemény Tim Gillist, a KPMG közvetettadó-csoportjának globális vezetőjét, aki szerint idén több országban, köztük Finnországban, Cipruson és a Dominikai Köztársaságban is nő majd az adókulcs.

Miközben a közvetettadó-kulcsok világszerte emelkedtek, a globális társaságiadó-kulcsok csökkenése lelassult, átlaga alig változott 2012 januárjához képest, mindössze 0,09 százalékkal csökkent a jelenlegi 24,43 százalékos szintre. Ugyanakkor 2013-ban több ország költségvetési javaslatában is szerepelt a társaságiadó-kulcs csökkentése, így például Mexikóban, Svédországban és Ecuadorban is megpróbálják ilyen módon ösztönözni a befektetéseket.

"A társasági adót soha nem fogják eltörölni, a nyereséget mindig adóztatni fogják. Ezt akarják a kormányok és a nagyközönség is. Azáltal, hogy az üzleti élet egyre globálisabb lesz, az adókat viszont országonként vetik ki, egyre többször merül fel a kérdés, hogyan kell allokálni a nyereséget" - mutat rá Wilbert Kannekens, a KPMG társasági adóval foglalkozó csoportjának vezetője.

A 27 százalékos magyarországi áfakulcs jelenleg a legmagasabb a világon, melyet 25,5 százalékos kulccsal Izland, és 25 százalékos kulccsal Svédország, Dánia, Norvégia és Horvátország követ. Arubában mindössze 1,5 százalékos áfával kell számolni, míg Japánban, Kanadában, Jemenben és Nigériában 5 százalékos a közvetettadó-kulcs.

A legmagasabb társasági adót - a hatályos jogszabályok alapján - 2012-ben az Egyesült Arab Emirátusokban vetették ki (55 százalék), bár sajátos módon ezt a gyakorlatban nem kellett befizetni. Az Egyesült Államok 40 százalékos kulccsal, míg Japán 38 százalékos társasági adóval került a "dobogóra". A legalacsonyabb adókulcs ebben az adónemben Montenegróban volt, mindössze 9 százalék, ezt több ország is 10 százalékos kulccsal követi, mint például Szerbia, Bulgária, Albánia és Ciprus - ismerteti a KPMG.