Árpád
-2 °C
4 °C

Matolcsy: Félmillió magyar dolgozik külföldön

2013.01.28. 14:51 Módosítva: 2013-01-28 16:16:32

Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) 2025-ig történő megkétszerezése fontos nemzeti cél – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn, amikor a kormány nevében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nokia Siemens Networks Kft.-vel.

A miniszter szerint a GDP megduplázásához meg kell háromszorozni az ország külgazdasági teljesítményét; ebben is segít a Nokia Siemens Networks-szel aláírt megállapodás. Azt is mondta, hogy felsőoktatásban, a foglalkoztatásban, a szakképzésben, a felsőfokú szakképzésben, a kutatás-fejlesztésben (k+f) és az európai uniós források lehívásában olyan szövetségeket köt a kormány, amelyek révén az ország nem egyszerűen csak használja a meglévő erőforrásokat, hanem hozzáadott értéket állít elő. „A 2014 és 2020 közötti európai uniós források felhasználásnál a munkahelyteremtés és a növekedés ösztönzése mellett a legfontosabb prioritás az innováció támogatása lesz” – fogalmazott Matolcsy.

A társaság ezzel egyidejűleg jelentette be: 180 munkavállalót foglalkoztató pénzügyi szolgáltató központot nyitott Budapesten, amely több kontinensen, közel 50 ország számára lát el cégen belüli számviteli, könyvelési feladatokat. Ebbe a vállalati tevékenységbe integrálták a korábban külön, a Nokia Komárom Kft. keretében működő számviteli szolgáltató részleget is.

A miniszter azt mondta, hogy a kormány 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni. Emellett a kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó „félmillió kitűnő magyar munkavállalót”.

  • Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
  • Munkahelyek célszáma (2020 augusztus):4 789 400
  • Aktuális foglalkoztatotti szám:
  • Eltelt hónapok száma:

A tíz év alatt elérendő egymillió új munkahelyről szóló kormányzati ígéretek egyébként 2010 óta csak kis mértékben teljesültek; az Index havonta frissülő számlálója szerint nagyjából százezres időarányos elmaradásban vagyunk a kormány vállalásaihoz képest (ez egy, az egymillió állást tíz évre lebontó, havonta frissülő, a foglalkoztatás szezonális sajátosságait figyelmen kívül hagyó trendvonal). Ráadásul bár a statisztikai adatok szerint a foglalkoztatottság folyamatosan bővül, ennek jelentős részben a nagymértékű közfoglalkoztatás az elsődleges oka. A belügyminisztérium egy államtitkára korábban azt mondta, több mint kétszázezer magyar van közfoglalkoztatásban.

A magyar kormány a mostanit megelőzően már 13 vállalattal, a Coca-Colával, a Richter Gedeon Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, a Hankook Tire Kft.-vel, a Microsoft Magyarország Kft.-vel, a GE Hungary Kft.-vel, a Stadler Trains Magyarország Vasúti Szolgáltató Kft.-vel, a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel, az IBM Magyarország Kft.-vel, a Tata Consultancy Services Magyarországi Fióktelepével, valamint a Jabil Circuit Magyarország Kft.-vel  kötött stratégiai együttműködési megállapodást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?