Matolcsy: Félmillió magyar dolgozik külföldön

2013.01.28. 14:51 Módosítva: 2013.01.28. 16:16

Magyarország bruttó hazai termékének (GDP) 2025-ig történő megkétszerezése fontos nemzeti cél – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn, amikor a kormány nevében stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Nokia Siemens Networks Kft.-vel.

A miniszter szerint a GDP megduplázásához meg kell háromszorozni az ország külgazdasági teljesítményét; ebben is segít a Nokia Siemens Networks-szel aláírt megállapodás. Azt is mondta, hogy felsőoktatásban, a foglalkoztatásban, a szakképzésben, a felsőfokú szakképzésben, a kutatás-fejlesztésben (k+f) és az európai uniós források lehívásában olyan szövetségeket köt a kormány, amelyek révén az ország nem egyszerűen csak használja a meglévő erőforrásokat, hanem hozzáadott értéket állít elő. „A 2014 és 2020 közötti európai uniós források felhasználásnál a munkahelyteremtés és a növekedés ösztönzése mellett a legfontosabb prioritás az innováció támogatása lesz” – fogalmazott Matolcsy.

A társaság ezzel egyidejűleg jelentette be: 180 munkavállalót foglalkoztató pénzügyi szolgáltató központot nyitott Budapesten, amely több kontinensen, közel 50 ország számára lát el cégen belüli számviteli, könyvelési feladatokat. Ebbe a vállalati tevékenységbe integrálták a korábban külön, a Nokia Komárom Kft. keretében működő számviteli szolgáltató részleget is.

A miniszter azt mondta, hogy a kormány 2020-ig legalább egymillió új munkahelyet szeretne teremteni. Emellett a kabinet célja, hogy visszatérésre ösztönözze a jelenleg külföldön dolgozó „félmillió kitűnő magyar munkavállalót”.

  • Munkahelyek száma (2010 augusztus):3 789 400
  • Munkahelyek célszáma (2020 augusztus):4 789 400
  • Aktuális foglalkoztatotti szám:
  • Eltelt hónapok száma:

A tíz év alatt elérendő egymillió új munkahelyről szóló kormányzati ígéretek egyébként 2010 óta csak kis mértékben teljesültek; az Index havonta frissülő számlálója szerint nagyjából százezres időarányos elmaradásban vagyunk a kormány vállalásaihoz képest (ez egy, az egymillió állást tíz évre lebontó, havonta frissülő, a foglalkoztatás szezonális sajátosságait figyelmen kívül hagyó trendvonal). Ráadásul bár a statisztikai adatok szerint a foglalkoztatottság folyamatosan bővül, ennek jelentős részben a nagymértékű közfoglalkoztatás az elsődleges oka. A belügyminisztérium egy államtitkára korábban azt mondta, több mint kétszázezer magyar van közfoglalkoztatásban.

A magyar kormány a mostanit megelőzően már 13 vállalattal, a Coca-Colával, a Richter Gedeon Nyrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, a Hankook Tire Kft.-vel, a Microsoft Magyarország Kft.-vel, a GE Hungary Kft.-vel, a Stadler Trains Magyarország Vasúti Szolgáltató Kft.-vel, a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel, az IBM Magyarország Kft.-vel, a Tata Consultancy Services Magyarországi Fióktelepével, valamint a Jabil Circuit Magyarország Kft.-vel  kötött stratégiai együttműködési megállapodást.