Bezárnak egy biztosítót

2013.01.28. 12:54

A PSZÁF január 25-én visszavonta az AIM Általános Biztosító Zrt. alapítási és tevékenységi engedélyeit, és elrendelte az intézmény végelszámolását, miután megállapította, hogy a biztosító úgynevezett biztonsági tőkemegfelelése az év végére súlyosan jogszabálysértő szintre zuhant.

A felügyelet közleményében azt írja, az elmúlt két és fél évben számos intézkedést alkalmaztak, hogy biztosító megromlott pénzügyi helyzete rendeződjön, a társaság által tett lépések azonban összességében nem tudták megállítani helyzet romlását. "A PSZÁF figyelembe véve a biztosítóról rendelkezésére álló információkat, továbbá a jelenlegi és jövőbeni biztosított ügyfelek érdekeinek megóvását, a kialakult helyzetet értékelve úgy ítélte meg, hogy a kritikus helyzet megoldása érdekében a szakmailag helytálló döntés a biztosító engedélyének a visszavonása" - közölték. A PSZÁF a biztosító alapítási és tevékenységi engedélyeit visszavonta és a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t jelölte ki végelszámolónak.

Az AIM-nak 185 ezer ügyfele van, melynek többsége külföldi, a Magyarországon tevékenykedő biztosítók közül nem-életbiztosítási ágban a piaci részesedése 1,5 százaléka. A végelszámolás 2013. január 28-ai kezdő időpontjában a biztosítási szerződések jogszabály erejénél fogva megszűnnek; a megszűnt biztosítási szerződések esetében csak a megszűnés napjáig járó biztosítási díjak szedhetők be. A biztosítóval új biztosítási szerződés már nem köthető és nem hosszabbítható meg.

A végelszámoló tájékoztatni fogja a biztosító ügyfeleit a döntéséről, valamint a biztosítási szerződések megszűnésének időpontjáról és a döntés joghatásairól, különösen a biztosítóval szemben fennálló igények benyújtásának módjáról és határidejéről.