Négy hónapja nem drágult ennyit a benzin

2013.01.28. 13:48 Módosítva: 2013.01.28. 15:21

Emeli bruttó 7, illetve 2 forinttal a 95-ös benzin és gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol. A Mol egy hete 2 forinttal csökkentette a 95-ös benzin árát, a gázolajé akkor nem változott. A benzin árának mostanihoz hasonló mértékű emelésére négy hónapja nem volt példa – írja a Portfolio.hu.

Az áremelés még annál a pesszimistának tűnő előrejelzésnél is nagyobb, mint amit a GKI szakértői pénteken adtak, ők a gyengülő forint és a nemzetközi áremelkedés miatt 5 forintos benzindrágulást  jósoltak. A múlt héten a literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak nagy mértékben emelkedtek: a benzinár 3,4 százalékkal ment feljebb, míg a gázolaj 1 százalékos áremelkedést ért el.

Az emeléssel a 95-ös benzin literenkénti átlagára 424-425 forint, a gázolajé pedig 427-428 forint lesz. A holtankoljak.hu adatai szerint most 405 és 450 forint között vannak a benzinárak, a legolcsóbb kutakat a fővárosban és környékén, a legdrágábbakat az autópályák mentén, elsősorban a nyugati országrészben találni. A szerdai áremelés után várhatóan sehol nem lesz 410 forint alatt a benzin.

A benzin ára tavaly április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj 2012. január közepén volt a legdrágább, akkor egy liter ára átlagosan 449 forint volt.

Heti kétszer döntenének

Az eddigi heti egyszeri alkalom helyett kétszer is dönthet a Mol Nyrt. az üzemanyagok nagykereskedelmi árának változásáról január végétől - derült ki hétfőn piaci forrásokból.

A változtatás a kiskereskedelmi árakat csak közvetve érinti, hiszen a benzinkutaknál érvényes árak változtatásának mértéke és ritmusa az egyes üzemeltető vállalatok saját döntése.
Szollár Domokos, a Mol Nyrt. magyarországi kommunikációs igazgatója a hírt a megerősítette, és mondta, azért változtatnak a gyakoriságon, hogy rugalmasabban tudjanak alkalmazkodni a változó világpiaci helyzethez.

A Mol eddig hetente egyszer, általában hétfőn határozta meg az üzemanyagok nagykereskedelmi árait, amelyek változtatás esetén a hét szerdájától léptek életbe. Ezentúl viszont szerdán is dönthetnek az árak változtatásáról, így az új árak a nagykereskedelmi partnerek esetében a bejelentést követő második napon, azaz szerdán és pénteken lépnek életbe.

A Magyarországon értékesített üzemanyagok nagykereskedelmi árát egyéb tényezők mellett alapvetően a kőolaj világpiaci ára, illetve a forint és a dollár árfolyama határozza meg. Szollár Domokos szerint a változtatással e tényezők állandó mozgását is jobban és gyorsabban tudja követni valamennyi szereplő. A változtatás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy minden héten kétszer változni is fog az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, a társaság pusztán ennek a lehetőségét teremti meg. Az elmúlt évben mintegy 40 alakalommal volt árváltozás, körülbelül fele-fele arányban csökkentés, illetve emelés.

Az igazgató szerint az intézkedés eredményeként a partnerek a korábbinál aktuálisabb, azaz a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron vásárolhatják meg az üzemanyagot, és kiküszöbölhetők lesznek az ugrásszerű nagykereskedelmi árváltozások. A Mol ezzel követi az európai országokban alkalmazott gyakorlatot is, igaz, több országban a hazainál jóval gyakrabban, nemritkán naponta döntenek az árakról.