2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Nem az idei lesz az elrugaszkodás éve

2013.01.28. 06:51 Módosítva: 2013.01.28. 06:52
A GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint a tavalyi 1,5 százalék körüli visszaesés után 2013-ban sem várható növekedés, az infláció viszont - mesterséges kormányzati lépések nyomán - jelentősen, több mint 1 százalékponttal lassul.

A GKI közleményében kiemeli: szinte biztosra vehető, hogy tavaly a visszaesés elérte a GKI által már egy éve jelzett 1,5 százalékot, miután a 2012 végi gazdasági adatok szerint novemberben az ipar csaknem 7 százalékkal, az építőipar 12 százalékkal, a kiskereskedelmi forgalom 4,1 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, kukoricából pedig 40 százalékkal kevesebbet takarítottak be, mint 2011-ben.

Eközben az EU-ban 0,3 százalékos volt a GDP csökkenése, a régióbeli országok többsége pedig növekedésre volt képes - Szlovákia és Lengyelország 2,5 százalékosra - ez a recesszió belgazdasági, gazdaságpolitikai okaira utal a GKI szerint.

Idén a némileg talán javuló európai konjunktúra ellenére, a belföldi kereslet gyengesége miatt összességében csak a GDP stagnálása várható a GKI előrejelzése szerint. A beruházások körülbelül 2 százalékkal tovább csökkennek.

Ezenkívül valószínű a fogyasztás további, de már szerényebb, 0,5 százalék körüli visszaesése is. A minimálbérek reálértéke ugyan 1 százalék körül emelkedhet, a munkavállalók egészénél azonban - a GKI által prognosztizált 4,5 százalékos infláció esetén - sem a cégek, sem a költségvetés helyzete nem tesz lehetővé ilyen emelést. Az infláció mértéke jelenleg nagyon bizonytalan. A mesterséges, a világpiaci árak által nem alátámasztott rezsicsökkentés folytatása ennél is lejjebb viheti az áremelkedést - írja a GKI.

A külső egyensúly kedvezően alakul, a külkereskedelmi aktívum és a beáramló EU-támogatások növekedésének egyenlegjavító hatását azonban meghaladja a jövedelemkiáramlás (profit és kamat) negatív hatása. A kormány fő célja a túlzottdeficit-eljárás alóli kikerülés – ezzel a kohéziós alapok megvonásával fenyegető EU-szankció lehetőségének kiiktatása –, ennek érdekében a tartósan 3 százalék alatti államháztartási hiány elérése. Ez 2012-re sikerült is, azonban a költségvetésben már látható feszültségek mellett a választási gazdaságpolitika látható beindulása ezt 2013-ra és 2014-re is veszélyezteti.

A lazítás így ezt ellentételező adóemelésekhez is vezethet. A kormány gazdaságpolitikája mellett az új jegybanki vezetés, az immár teljes egészében a jelenlegi kormánytöbbség által jelölt tagokból álló monetáris tanács irányvonala is bizonytalan - vélekedik a GKI. Ha az EU megszüntetné a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárást, az rövidtávon javítaná az ország és a forint megítélését, ugyanakkor az év második felében jelentősen megnövelné egy választási gazdaságpolitika kialakulásának veszélyét.

A GKI előrejelzése szerint az ipari termelés egy százalékkal nő 2013-ban, az építési, szerelési tevékenység pedig a 2012-es szinten marad. Az export 5, az import 4,5 százalékkal emelkedhet idén; az euró átlagos árfolyama pedig 285 forint körül alakulhat. A GKI 10,7 százalékos, vagyis a 2012-essel megegyező munkanélküliségi rátát, és szemben a tavalyi, várhatóan 607,5 milliárd forinttal, 800 milliárd forintos államháztartási hiányt vár év végére.