Szabina
2 °C
15 °C

A németek nem féltik az állásukat

2013.01.29. 12:32

Németországban a munkavállalók 96 százaléka nem tart attól, hogy elveszíti az állását, és háromnegyedük úgy érzi, meg tud felelni a munkahelyi kihívásoknak – mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés. A német munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi hivatal felmérése szerint az alkalmazottak 43 százaléka úgy érzi, hogy az utóbbi két évben erősödött a munkahelyi stressz.

Az alkalmazottak 52 százaléka arról számolt be, hogy munkáját a határidők állandó szorításában és a teljesítménykényszer nyomása alatt végzi, 60 százalék pedig egyszerre több munkahelyi feladat megoldásán dolgozik. Minden negyedik munkavállaló rendszeresen kihagyja a nap közbeni szüneteket, hogy időben végezzen a feladatokkal, 64 százalék esetenként szombaton is dolgozik.

Ugyanakkor a munkahelyi stresszt vizsgáló felmérés azt is kimutatta, hogy az alkalmazottak több mint 80 százaléka úgy érzi, jó az együttműködése a munkatársaival és mindig lehet számítani a kollégákra. A mintegy 17 ezer ember megkérdezésével végzett felmérés szerint a munkavállalók 19 százaléka túlterheltnek érzi magát, 75 százaléka viszont úgy látja, hogy a szakmai tudást és a munkamennyiséget tekintve is meg tud felelni az elvárásoknak, és 100 dolgozó közül csupán 4 tart attól, hogy elveszítheti állását.

A 82 milliós országban a foglalkoztatottak száma tavaly éves átlagban 41,5 millió volt, ami 416 ezres, 1 százalékos növekedés 2011-hez képest. A foglalkoztatottság így sorban a hatodik évben döntött rekordot. 2005 óta összesen 2,66 millióval, 6,8 százalékkal nőtt a munkaviszonyban állók száma. A 41 milliós határt – a teljes lakosság 50 százalékát – először 2011-ben érte el a bejelentett munkával rendelkezők száma.