Még néhány napjuk van az adózóknak

2013.01.29. 09:53

Január végéig kérhetik a magánszemélyek, hogy a 2012. évi személyi jövedelemadójukat a munkáltatójuk állapítsa meg és számolja el a különbözetet, közölte a NAV kedden. Tavaly a magánszemélyek 15 százaléka bízta munkáltatójára bevallása elkészítését. A nyilatkozat és a hozzá tartozó tájékoztató letölthető a NAV honlapjáról.

Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, nyilatkozatában ezt a tényt is közölnie kell. A munkáltató nem köteles vállalni az adómegállapítást, ebben az esetben viszont köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás benyújtásának lehetőségéről.

A magánszemély akkor kérheti a munkáltatói adómegállapítást, ha 2012-ben kizárólag a munkáltatójától – egymást követően fennálló munkaviszonyok esetén a korábbi munkáltatóktól – szerzett bevallási kötelezettség alá eső, a személyi jövedelemadóról szóló törvényben meghatározott jövedelmet.

Ha az adót nem a munkáltató állapítja meg, akkor 2013. február 15-éig lehet választani az adóhatóság közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást, vagy 2013. május 21-éig személyijövedelemadó-bevallást kell benyújtani.