Holnap elsötétül a magyar óriásgyár?

2013.01.30. 12:29
Ugyan a fejlesztési tárca múlt héten segítséget ígért, a hatezer embert foglalkoztató Mal még mindig nem mutatott be érvényes, áramkereskedővel kötött szerződést az E.On elosztócégének, így holnap elvileg meg kell kezdnie a cég kikapcsolását a hálózatból.

Továbbra sem sikerült áramkereskedőt találnia a Malnak, így csütörtökön megkezdődik a kikapcsolási folyamat a mintegy hatezer főt foglalkoztató ajkai cégnél, közölte az Index kérdésére az E.On Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.. Mint korábban megírtuk, a vállalat jauártól nem rendelkezik árambeszerzési szerződéssel, a törvény szerint pedig a hálózatüzemeltető legfeljebb 30 napig láthatja el a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi Zrt.-t.

Ha csütörtökig nem szerződik a timföldgyár egy kereskedővel, hálózati szerződése szüneteltetésére, további 60 nap múlva pedig felbontására számíthat, utóbbi esetben pedig a visszaállítás is hosszabb időt venne igénybe. A kikapcsolási folyamat holnap reggel kezdődik, azonban még az utolsó pillanatban is visszafordítható, ha a Mal addig szerződést tud kötni valakivel.

Segítséget legfeljebb az állami MVM-től várhat, üzleti alapon ugyanis aligha akad olyan kereskedőcég, amelyik szerződne a csőd szélén táncoló vállalattal, előző partnerének, az E.On kereskedőcégének is már 3 milliárd forinttal tartozik. Bakonyi Zoltán, a Mal vezérigazgatója korábban azt mondta, folyamatosan tárgyalnak az MVM Zrt.-vel és az E.On elosztócégével is a kialakult helyzetről, és úgy tudjuk a vonalak most is égnek, hogy megoldást találjanak a kialakult helyzetre.

A timföldgyár a város délnyugati szélén fekszik közvetlenül az üzemet kiszolgáló Bakonyi Erőmű szomszédságában
A timföldgyár a város délnyugati szélén fekszik közvetlenül az üzemet kiszolgáló Bakonyi Erőmű szomszédságában
Fotó: Szigetváry Zsolt

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium múlt héten közölte, folyamatosan tárgyalnak az érintettekkel a helyzet megnyugtató rendezése érdekében. Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár hangsúlyozta: „Minden jogi és technikai eszköz rendelkezésre áll az áramszolgáltatás biztosításához, a kormányzat kellő időben megteszi a szükséges lépéseket.”

A vörösiszap-katasztrófában érintett, az állam által kiemelt stratégiai vállalattá minősített Mal korábban levélben kérte az E.Ontól, hogy ne kapcsolják ki őket a rendszerből; tragikus következményekre, 10 milliárdos katasztrófára figyelmeztették a hálózati céget. Hogy pontosan milyen természeti károkkal, katasztrófával járhat a kikapcsolás, arról a Malt is megkérdeztük, a cég azonban nem válaszolt.

Az E.On szerint más törvényes lehetőség nem nagyon van, mint a kikapcsolás. A januártól nyújtott átmeneti, harminc napra szóló ellátás az E.Onnak így is 350 millió forintjába kerül; a mennyiség nagyjából az üzem 100 százalékos termelésének megfelelő fogyasztást jelent. A társaság ugyan az összeget kiszámlázza a Malnak, kérdéses, hogy a bajba jutott cég mikor tud fizetni.

A gyár korábban a Bakonyi Erőmű Zrt.-nél is tetemes hődíjtartozást halmozott fel, az 1,7 milliárd forintot végül a kormány fizette ki decemberben. Az üzem stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezet, illetve a csődtörvény bizonyos rendelkezései nem érvényesek rá.