Jegybankelnök-jelöltjéről beszélt Orbán

2013.01.30. 12:37 Módosítva: 2013.01.30. 15:16

Orbán Viktor miniszterlenök brüsszeli útján, ahol az EU legfontosabb vezetőivel tárgyal, a Bloomberg tudósítása szerint egy beszédében azt mondta: egy nappal azelőtt fogja megnevezni jegybankelnök-jelöltjét, hogy Simor András jelenlegi MNB-elnök mandátuma lejár. "Mindent megteszek annak érdekében, hogy megvédjem Magyarországot a spekulációtól, ami az új elnök személyéhez kötődne" - indokolta a miniszterelnök, hogy miért az utolsó pillanatban jelenti be jelöltjét. A portfolio.hu szerint azt is elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank függetlensége sérthetetlen. 

Simornak március 3-án jár le a hatéves jegybankelnöki mandátuma, és még márciusban – majd júliusban – távozik két alelnöke, előbb Karvalits Ferenc, majd Király Júlia.

sok találgatás közepette még mindig az a novemberben felvázolt forgatókönyv a legvalószínűbb, miszerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ülhet be a jegybankba. Ő nem titkoltan újszerű, a hazai jegybanki gyakorlatban eddig ismeretlen eszközökkel tenne meg mindent a kabinet növekedési céljainak eléréséért. Ez egyébként komoly befektetői aggodalmakat okoz, derült ki a találgatások nemzetközi piaci és elemzői fogadtatásából. Matolcsy neve mellett azonban más jelöltek is felmerültek.

Többen is figyelmeztetnek azonban, hogy az elnökjelöltet megnevező Orbán Viktor a fontos pozíciókra szereti megversenyeztetni a jelöltjeit, és hajlamos a váratlan, meglepő húzásokra is, így igazából semmi sincs kizárva.