Fél a kilakoltatástól? Költözzön luxusvillába!

2013.01.31. 10:33
Már a pénzügyi felügyelet is vizsgálja a Future Real Estate Magyarország nevű céget, amelyik MLM-rendszerben álomházat ígér az adósságcsapdába került ügyfeleinek. Végleges megoldás minden ingatlanos hitelproblémára új hitel nélkül, bináris piramis hatástöbbszöröző ügymenettel, bevétel-visszaforgatási megoldásokkal – ilyen finomságokat ígér a rendszer. Pedig szinte biztos, hogy a végén valaki rosszul jár. Vizsgálódik a PSZÁF és a GVH is.

Cikkünk megjelenése után a Future Real Estate Magyarország (FREM) több oldalas kommentárt, valamint részletes válaszokat küldött a korábban feltett kérdéseinkre. Megjegyzéseiket és véleményüket a külön keretes részekben olvashatja.

„Hitelcsapdából álomházba” – így hirdeti magát az interneten a Future Real Estate (FREN) nevű társaság, amely nem kevesebbet ígér, mint hogy több tízezer hitelcsapdába jutott embernek segít megteremteni a saját tulajdonú otthont. A cég állítása szerint végleges, kiszámítható megoldást kínál szinte minden ingatlannal kapcsolatos problémára, jelzáloghitel kiváltására, felújításra, új lakás vásárlására. Mindezt úgy, hogy nem kell új hitelt felvenni, nem kell hitelbírálaton átesni, sőt akár önerő sem kell.

FREM-vélemény

Bár az adott cím kétségkívül vonzza a figyelmet, de nem állítottuk, hogy minden vagy akár bármely ügyfelét luxusvillába költöztetni szándékozza, illetve ilyen lehetıséget kínál számukra. A „Hitelcsapdából az álomházba” számunkra azt jelenti, hogy megoldást kínálunk ügyfeleinknek, legyen szó akár hitelkiváltásról, akár felújításról vagy ingatlan vásárlásáról. Az álom, mindenkinél mást jelent, van, akinek egy 30nm-es garzonlakást vagy egy vidéki tanyát, és van, akinek egy luxusvillát a Rózsadombon. De ezt mi sosem határoztuk meg. A kilakoltatás elől luxusvillába költözni semmiképp sem általunk ajánlott lépés! A saját ingatlan megvédése vagy új ingatlan biztonságos megszerzése viszont igen.

„…sőt akár önerő sem kell”. Ez a megjegyzés félrevezető, két részfolyamatot mos össze. Az, hogy nem kell önerő, és az, hogy a szükséges önerő megteremtésében a rendszer hatékony segítséget nyújt, nem ugyanazt jelenti: A regisztráció bárki számára ingyenes (és az is marad a jövőben is), amelyet követően a rendszer felépíti a szükséges önerőt azoknak is, akiknek nincs lehetőségük még a 0,5% vagy 10% értékű utalványmegvásárlására sem. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség önerőre az ingatlan megvásárlásához vagy hitel kiváltásához.

Hogy ez a több tízezres szám milyen elképesztően magas, annak érzékeltetésére két adat: a bajba jutott adósok megmentésére szánt állami cég, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. a január közepén közzétett adatok szerint mindössze hatszáz lakást vásárolt meg eddig, míg a szintén rossz adósoknak szánt ócsai segítség, a hatalmas csúszással készülő szociális lakóparkban első fázisban mindössze nyolcvan ház készül el.

Mi sem egyszerűbb

„Joggal vetődik fel bennünk a kérdés, hogyan lehetséges mindez” – nem alaptalanul fogalmaznak hát a Future Real-esek az egyik reklámvideójukban. A homályos magyarázatból azonban mindössze annyi sejlik fel, hogy valamilyen MLM-mel kevert lízingkonstrukcióról lehet szó. Kiderül, hogy ha valaki meghív a rendszerbe, akkor 0,5 vagy 10 százalékos önrész mellett, sőt akár önrész nélkül is regisztrálhatunk, és utalványt vásárolhatunk. Ezután pedig nincs más dolgunk, mint várni, amíg a FREN-finanszírozási rendszeren keresztül el nem érjük a megvásárolni kívánt ingatlan értékének 20 százalékát.

FREN
Fotó: FREN

„Mi történik, ha elértük a 20 százalékos önrészt? Ekkor jön még csak a java, hiszen be kell költözni álmaink lakásába, otthont kell teremteni belőle, és boldogan élni. Ez is nagy feladat ám!” – célozza a háziasszonyokat a videón egy behízelgő férfihang, miközben medencés villák, luxusházak, görbék és ábrák villognak a képernyőn.

A részletek szerelmeseinek azért elmagyarázzák, ha eléri valaki a 20 százalékos önrészt, a cég megveszi a házat, ami osztatlan közös tulajdonba kerül, és ami után a szerződéses összeg 1/420-ad részét havonta kifizethetjük használati díjként, ezen kívül pedig lehetőségünk van megvásárolni a FREN tulajdonrészét is. A gyakorlatban tehát például egy 10 millió forintos lakás használatáért 23 810 forintot kell fizetni mindaddig, amíg száz százalékban a tulajdonunkba nem kerül az ingatlan. „Tervezhetőség, biztonság, öröm és boldogság” – foglalja össze az anyag a rendszer lényegét olyan egyszerűséggel, hogy máris kedvünk támad medencésvilla-tulajdonosnak lenni.

Nem a pénz rossz

Az igazi kérdés persze inkább az, hogy hogyan lesz a semmiből 20 százalékos önrész. Efölött ugyanis a videó és a reklám-emailek is könnyeden elsiklanak, és első ránézésre a honlapon is csak olyan felületes magyarázatokat találunk, mint azt, hogy a rendszer lényege egy „hatástöbbszöröző ügymenet” és egy „hatékony bevétel-visszaforgatási rendszer”. Illetve ezt még azzal fejelik meg, hogy a problémák szőnyeg alá söprése helyett az emberek fizetőképességét kell megteremteni, a tőke koncentrálódása helyett pedig a tisztességes eloszlást kell elősegíteni, hiszen – mintha egy ökobalos röplapot olvasnánk – „nem a pénz rossz, csak rosszra is használható”.

Aztán kicsit tovább böngészve kiderül, hogy a FREN jól követi a klasszikus, piramisszerűen építkező MLM-szerkezetet. (A cég szerint ez valójában nem piramis, hanem fa, és nem MLM, hanem GPSP). Leírják, hogy a rendszer „két bináris struktúrába rendezi a becsatlakozó ügyfeleket”, méghozzá egy előre rögzített szisztéma alapján. A belépés után a pozíciónk alatti szerkezet folyamatosan és automatikusan töltődik az új belépőkkel. Ha az alattunk lévő megadott számú hely betelik, akkor kapunk 10 százalék önerőt, és léphetünk egy szintet. Átkerülünk egy újabb pramisba, és kezdhetünk tovább várni, amíg töltődnek alattunk a helyek.

Új célcsoport: a csalódott ember

Nem a FREN az első cég, amelyik jó üzletet lát a bankokból kiábrándult fogyasztókban. Tavaly a PSZÁF 50 millió forintra büntette a Perfectum Consulting nevű céget, amiért engedély nélkül végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységet. A cég ingatlanutalványokat árult, ezekkel legalább négyéves várakozási idő után vehettek lakást a társaságtól. A felügyelet szerint ez engedély nélkül végzett betétgyűjtésnek minősült.

FREM-vélemény: célcsoportunk nem a csalódott ember, hanem a "reális ingatlanszerzési megoldást" kereső ember.

Ha nem ajánlja valaki tovább a rendszert, akkor csak a bináris jutalékot fogja kapni, amely a rendszer bevételeinek 5 százalékát osztja szét a tagok között egyforma mértékben. Ha tovább is ajánlja, akkor a bevételek 10-30 százaléka közötti részesedést kap a saját ajánlottjai és a rajtuk keresztül bekerült ügyfelek forgalmai után. Van különbség, ugye?

Nem véletlen, hogy a már bekerült emberek szinte minden energiájukat azzal töltik, hogy új ügyfeleket gyűjtsenek maguk alá. Így aztán minden napra tucatnyi nyilvános és nem nyilvános előadást, FREN-konferenciát rendeznek szerte az országban – mint amikor a kilencvenes évek elején az Amway- és más hasonló termékek terjedni kezdtek az országban, és rég nem látott óvodai csoporttársak keresték meg az embert, hogy egyszer beszélgethetnének egy jót.

Épp csak zavaros

A rendszer éppen csak annyira bonyolult és zavaros, hogy a hitelcsapdából álomházba vágyó leendő ügyfél matematikai képességei hiányát okolja, amiért nem látja át teljesen, a rendszerrel foglalkozó blogokon és oldalakon rendszerint visszaköszön ez az érvelés. Ahhoz azonban nem kell komolyabb előképzettség, hogy belássuk, a semmiből csak a legritkább esetben lesz valami.

Tehát ha valakinek mások befizetéseiből lesz pénze, akkor azok a mások rosszul járnak, és csak bízhatnak abban, hogy egyszer majd ők is valakik lehetnek újabb mások rovására. A piramis alján tehát mindenképpen maradnak olyanok, akik hiába várnak majd a pénzükre és a házukra – ahogy minden hasonló rendszerben, itt is érvényes: minél később csatlakozik valaki, annál kisebb esélye van arra, hogy nyereséggel vagy legalább ne mínuszban szálljon ki.

FREM-vélemény

A rendszer összetettsége nem előfeltétel, hanem szükségszerűség. Meglátásunk szerint a rendszer különösebb elıképzettség nélkül – de természetesen megfelelı rááldozott időt követően – is átlátható. A FREN rendszer összetettsége miatt a FREM – FREN tájékoztatókat tartanak annak érdekében, hogy minél nagyobb megértést tudjanak biztosítani az érdeklıdıknek. Tájékoztatókra nem csak Magyarországon került sor, de Angliában, Romániában, Szerbiában és Ausztriában is. A FREN a saját hasznát osztja szét a Tagok között. A FREN-nek nem csupán az utalványértékesítésbıl származik bevétele. A PSZÁF egyeztetésen ez kiemelten vizsgált rendszer-követelmény volt: A rendszer képes arra, hogy minden ügyfélnek teljesítsen, akár az elején csatlakozott, akár a”végén”, akkor is, ha egy bizonyos ügyfélszám után egyetlen új ügyfél sem regisztrál!

A PSZÁF nem vizsgálja a Future Real Estate Network  Ltd. (egyébként angol székhelyű) cég tevékenységét. Ahogy a cikkben is jelzik, a pénzügyi felügyeletnél Megbízónk (FREM) tevékenységének értékelése zajlik. Az értékelést azonban maga a társaság (Megbízónk) kezdeményezte!  Megbízónk rendszere nem bináris piramis, hanem bináris fa. Ez azonban nem csak szerkezetében különbözik a piramistól, de még a piramisjátékokra való áthallást is visszautasítjuk. „Biztos, hogy a végén valaki rosszul jár:” Ilyen kategorikus (de egyébként semmitmondó) állítás bármely üzleti rendszerre „ráhúzható”, noha meglátásunk szerint Megbízónk esetében ez az állítás nem tényszerű. A FREN rendszer alkalmas arra, hogy megoldást adjon,  és minden ügyfele elégedett legyen a rendszer működésével és szolgáltatásaival. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Megbízónk ügyfeleinek hamis vállalásokat tenne, csak azért, hogy szép ígéretekkel a rendszerbe csábítsa. A kidolgozott rendszer pénzügyileg és jogilag is működőképes, és bizonyos – belépéskor és működés közben is vizsgált – feltételek fennállása esetén kielégítı  megoldást kínál ügyfelei számára.

A PSZÁF már vizsgálódik

Ha például feltesszük, hogy most néhány tízezer ember van a rendszerben, már jelenleg is tíznél több szintű a piramisfa. Ez azt jelenti, hogy a kifizetésünkhöz milliók belépésére van szükség, az ő kifizetésükhöz százmilliónál is több ember, az ő kifizetésükhöz pedig nagyjából a bolygó összes emberének bevonása kellene.

Persze lehet, hogy a végső cél ez, és ha most úgy is tűnik, hogy a külföldi terjeszkedés egyelőre várat magára, a FREN határozottan nemzetközi színtéren gondolkodik. Hogy jelenleg hány tagja lehet a rendszernek nem tudni, az erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptunk választ a cégtől.

Mint ahogyan arra sem, milyen forrásból finanszírozzák az ingatlanvásárlásait azoknak a szerencséseknek, akik kellően magasan állnak a rendszerben ahhoz, hogy összegyűljön az önrészük. A Future Real Estate Magyarország mindössze ötmillió forintos tőkével alakult tavaly, az 1000 font tőkéjű Future Real Estate Network Ltd. leányaként, a magyar cég ügyvezetője Csont Tamás, a kinti céget pedig Gaál Róbert irányítja, aki 1991 óta foglalkozik hálózatok szervezésével. A honlapon azt állítják, több külső forrással rendelkezik a cég: használati díjak, biztosítás közvetítői jutalékok, befektetői csoportok, ezekről azonban nem közöltek részleteket.

FREM-vélemény

A bináris rendszer nem embereket tart nyílván, hanem egységeket. Ez azt jelenti, hogy egy ember többször bekerül a rendszerbe, lesznek ajándék egységei, új célját megvalósító egységei. Ezen felül a cég profit-visszaosztó egységei is töltik a tagok egységeit. Tehát egy tag több egységgel képes a bináris fákban részt venni. Megbízónk valóban nemzetközi szinten gondolkozik. Ez is alátámasztja, hogy nem csak hazai (esetleg más hasonló problémával küszködı országbeli) adósság terheitıl  megszorult, de a banki-kölcsön ügyleteken kívül gondolkodó – amúgy pénzügyileg likvid – ügyfelek számára is ésszerű megoldást nyújt. A rendszer működéséhez – ahogy azt többször jeleztük – nem szükséges a folyamatos új belépık végtelen sora. A regisztrált létszám minden tagunk részére nyilvános adat!

Megkeresésünkre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete közölte, hogy a cég tevékenységéről több jelzés alapján értesült. Tájékoztatásuk szerint jelenleg „a látókörükbe került tevékenység értékelése” zajlik a PSZÁF-nál, ennek eredménye szerint döntenek a piacfelügyeleti eljárás esetleges megindításáról. Vizsgálódik a GVH is, kérdésünkre közölték, a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkezett jelzés az alábbi vállalkozással kapcsolatban, melynek vizsgálata folyamatban van. A FREN álláspontja szerint egyébként cégük nem tekinthető pénzügyi vállalkozásnak, mivel nem végeznek hitelezést, és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat sem kínálnak.

Megszólalt a FREM

Cikkünk megjelenése után a Future Real Estate Magyarország ügyédjén keresztül megküldte válaszait az Index korábbi kérdéseire, alább a cég válaszait változtatás nélkül közöljük.

Mikortól számít fizetőképesnek egy ügyfél?

Akkor számít egy ügyfél fizetőképesnek, amikor a rendszeren belül legalább az ingatlan-fában rendelkezik a kitűzött célösszeghez kapcsolódó feltételekkel, és az ingatlan utalványának zárásával legkevesebb két bináris pozícióról is származik jutaléka. Ezt a fizetőképességet erősíti, hogy minden ügyfél kivétel nélkül részt vesz a START bináris fában, ahonnan ugyancsak származik bevétele. A bevétel a profit-visszaosztási rendszerből adódóan mindenkinél megjelenik, függetlenül attól, hogy ajánlja a szolgáltatásainkat vagy sem. Ajánlásokkal felhasználói csoport építhető, ezáltal a jövedelmek jelentős mértékben tovább növelhetőek.

Mi az üzleti modell, önöknek miből származik a bevétele?

Az  üzleti modell első eleme a nonprofit jelleggel tevékenykedő anyavállalat, és az általa működtetett rendszer, amely azonban jelentős különbségeket mutat az ismert MLM vállalkozások felépítésétől, ezért a rendszer nem tekinthető Multi Level Marketing rendszernek, cégünk nem piramisjáték. E működési sajátossága miatt a Global Profit Sharing Program (röviden GPSP), azaz a Globális Profit-visszaosztó Program elnevezést használjuk, amelyben minden ügyfél hozzájuthat a kívánt mértékű fizetőképességéhez, ezáltal pedig a kívánt ingatlanhoz. A GPSP rendszer miatt a hálózati cégektől eltérően minden tag részesedik a cég bevételeiből, aktív tevékenység nélkül is. Az aktív toborzó tevékenységet végző partnereink részére magasabb összegű juttatásokat biztosítunk, akik ezáltal hamarabb tudják ingatlan céljaikat megvalósítani.

Az üzleti modell második eleme a leányvállalati kör, amelybe tartozó cégek az adott országban kezelik a saját vagy a szerződött partnerek ingatlanjait. A leányvállalatok profitorientáltak, azzal a kiegészítéssel, hogy az adott országban megtermelt profitot a tulajdonos anyavállalat nem vonja ki a leányvállalatból, azt az adott ország gazdasági környezetében használja fel.

A cégcsoport bevételei:

– Az anyavállalat esetében – mint bármely, más piacon működő cégnél – számos forrásból épül fel a bevételi kör, amelyből csupán egy az utalványok értékesítése. További bevételi források, pl. rendszerhasználati díjak, hirdetési bevételek, központi reklám és oktatási anyagok értékesítése, stb.

– A leányvállalatok is több bevételi forrásból építkeznek, amelyből az első a partnerektől érkező bérleti vagy használati díj,  a jövőben pedig biztosítási jutalékok. (A  FREM magyarországi biztosítási alkuszi tevékenységének engedélyeztetése folyamatban van). Továbbá, a tervezett bevételt képezi a banki hitelkiváltásoknál elért kedvezmények, saját ingatlanok üzemeltetéséből származó díjak, ingatlanok felvásárlásából és értékesítéséből elért eredmények stb.

Honnan és mekkora forrása van a cégnek az ingatlanok megvásárlására?

Ez a finanszírozó partnerek hozzájárulása után hozható nyilvánosságra. Tárgyalásokat folytatunk ennek az engedélyezéséről.

Rendelkeznek-e minden szükséges engedéllyel a tevékenység végzésére?

Jelenleg nem végez sem az angol FREN, sem  a magyar FREM engedélyköteles tevékenységet. Annak érdekében, hogy tevékenységünket a jogszabályok maximális tiszteletben tartásával végezhessük, előzetes kontrollt kértünk a PSZÁF-tól.

Tudnak-e arról, hogy akár a GVH, akár a PSZÁF vizsgálta volna a cégüket?

Vizsgálatról nem tudunk, a PSZÁF-hoz, mint pénzügyi ellenőrző hatósághoz mi magunk jelentkeztünk be előzetes kontrollt kérve. GVH megkeresés érkezett ugyan a  FREM-hez (leányvállalathoz), de a FREN-re (az anyavállalatra) vonatkozó kérdésekkel, amelyek megválaszolására a leányvállalatnak sem jogalapja, sem adatai nem voltak. Erről a GVH hivatalos válaszban kapott értesítést.

Hány ügyféllel rendelkeznek, eddig hány ingatlant vásároltak meg?

Az ügyfelek száma folyamatosan növekszik, a regisztrált partnereink számára nyilvánosan elérhető, amelyet a saját webirodájukban követni tudnak.  A  jelen (válaszadás) pillanatában az ingyenesen regisztrált létszám közel 44 000 fő. Magyarországon az ingatlanvásárlásokhoz szükséges feltételeket megteremtettük. Az eddigi folyamatban lévő előkészítési munkafolyamatok jellemzően banki adatszolgáltatásokra várnak, bizonyos jogászi feladatok még hátra vannak, így a vásárlás pontos időpontja nem rajtunk múlik, ugyanis ezek az ügyek kivétel nélkül banki hitelek kiváltására irányulnak. 2013. január végén értesítettük ki az ingatlan fában jelen levő közel 400 ügyfelet a feléjük történő teljesítés mikéntjéről, és kértük  tőlük  a továbblépéshez szükséges alapadatokat.  Teljesítés szempontjából taglétszámnak ez a 400-nál is kevesebb szerződő fél tekinthető, hiszen a rendszer működése alapján teljesítést csak az ingatlan fában jelen  lévő partnereink kaphatnak. Az ingatlan fába a start fától függetlenül is be lehet kerülni, a start fa csupán az ingatlan fába kerülés könnyített feltételekkel elérhető útvonala.

Miért szükséges ajánlás ahhoz, hogy valaki a rendszerbe kerüljön?

Alapvetően a rendszer működéséhez nem szükséges ajánlás, azonban a partnereink fizetőképességének növelése érdekében a cég a saját marketing tevékenységről lemondott az ügyfelei javára,  és központi reklámtevékenységgel nem kívánjuk  csökkenteni partnereink mozgásterét. Azon országokban, ahol valamilyen jogi szabályozás folytán az ajánlói rendszer nem működtethető, ott a cég központi marketing tevékenységgel, ajánlói fa építése nélkül fog tevékenykedni. Az egységes, profit-visszaosztást és időbeli sorrendkezelést biztosító bináris fákat minden esetben központilag kezeljük, abban az ajánlói kapcsolatok nem kapnak ma sem szerepet. Ez biztosítja azt, hogy az az ügyfél is elérheti a teljesítéshez szükséges feltételeket és felépülhet a fizetőképessége akkor is, ha önmaga ajánlásokkal nem épít felhasználói csoportot.