Az IMF visszaszólt Orbánnak

2013.01.31. 17:03

Mindig is készenléti hitelkeretről volt szó a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során, jelentette ki csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója arra reagálva, hogy Orbán Viktor szerdán azt mondta, rugalmas hitelkeretet kért a magyar kormány, de az IMF erre nemet mondott, írja a portfolio.hu.

A Nemzetközi Valutaalap olyan tárgyalásokat folytatott Magyarországgal, amelyek egy készenléti hitelmegállapodás alapján jelenthetik - mondta Rice a sajtótájékoztatón. Hozzátette, ezt a hitelkeretet a magyar kormány kezelheti elővigyázatosságiként, azaz nem hívnak le belőle keretet, csak rendelkezésre áll. Ezek a tárgyalások azonban jelenleg fel vannak függesztve - mondta még Gerry Rice.

Az IMF januárban ugyanis nem az új hitelmegállapodás ügyében, hanem a korábbi, 2008-ban megkötött hitelmegállapodás utókövetésére tartózkodott Budapesten. Ezek tehát nem voltak a mi az a hivatalos tárgyalássorozat részei.

Orbán Viktor szerdán a Reuters hírügynökség beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy Magyarország egy rugalmas hitelkeretet kért a Nemzetközi Valutaalaptól, de az IMF erre nemet mondott. "A tárgyalások még mindig zajlanak, de most egyre közelebb vagyunk ahhoz a nem-hez" - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve: az IMF azt mondta Magyarországnak, hogy az országnak szüksége van a hitelre, de nem a rugalmas hitelkeretre.

A magyar kormány részéről Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is többször úgy nyilatkozott, a magyar kormány rugalmas hitelkeretet szeretne, amilyen Lengyelországnak is van. Az IMF részéről azonban többször elhangzott, csak készenléti hitelről lehet szó.

Az IMF által kínált különböző konstrukciókról ebben a cikkünkben olvashat részletesen.  • Hírek
  • Hírek