Így szorítja vissza Matolcsy a feketegazdaságot

2013.01.31. 13:36

Matolcsy Görgy az adócsalás visszaszorítására tett kormányzati intézkedésekről írt egy LMP-s képviselői kérdésre adott szerdai írásbeli válaszában.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a 2012. január 1-jén hatályba lépett új jogszabályi rendelkezések számos új eszközzel növelték a NAV ellenőrzési eszköztárát, illetve olyan új, hatékonyságot növelő intézkedéseket is bevezettek, mint például az adózási szempontból jelentős kockázatot jelentő gazdálkodók kiszűrését lehétővé tévő adóregisztrációs eljárás, valamint a fiktív vállalkozások adószámának gyorsított törlése, melyek következtében már 2012-ben 1500 adózási szempontból kockázatos cég létrehozását vagy működését akadályozta meg sikeresen az adóhivatal. Új eszköz az adóhatóság számára az adózási szempontból kockázatos adózók fokozott adóhatósági felügyelete, mely a tavalyi évben 2500 céget érintett.

Szerinte a fellelt fantom cégek, illetve kockázatosnak bizonyult cégek soron kívüli megszüntetésével, illetve szoros megfigyelésével jelentős jövőbeni költségvetési károkozás megakadályozására nyílik lehetőség. Jelentősen szigorodtak a jogkövetkezmények is (pl. az adóhiány 200 százalékában megállapítható adóbírság bevezetésével), amely az adóelkerülés kockázatát növeli, és a korábbinál jelentősebb prevenciós hatást fejthet ki .

Ezeken túlmenően az egyes gazdasági események vizsgálata, mint új ellenőrzési forma elősegíti a rendelkezésre álló kapacitások hatékonyabb kihasználását, gyors, célzott vizsgálatok lefolytatását, melyekkel hatékonyabban támogatható az egyre gyakoribb, sokszereplős lánckereskedelmi ügyletek felgöngyölítése. 2012 . január 1-jétől az állami adóhatóságnak lehetősége nyílik arra is, hogy becslési adatbázist hozzon létre, amely támogatja az adóhatóság kockázatelemzési, kiválasztási tevékenységét, és jelentősen javítja a feketegazdaság elleni fellépés hatékonyságát. Korábban az adóhatóságok konkrét eljárástól függetlenül, kizárólag kockázatelemzésre, ellenőrzésre történő kiválasztás érdekében adatokat nem kezelhettek.

A mezőgazdaságban előforduló áfa csalások visszaszorítása érdekében a Kormányzat nem csak eljárási jellegű előírásokat vezet be, hanem az anyagi jogi jogszabályok módosításával is lépéseket kíván tenni a gazdaság fehéredése irányába . Ennek eredményeként az általános forgalmi adóról szóló törvény július 1-jétől kezdődően fordított adózást vezetett be a gabona, fehérjenövény és olajosmag szektorban. A fordított áfa Matolcsy szerint olyan adózási mechanizmus, amely hatékony megoldást jelenthet az áfacsalások meghatározott formái elleni fellépésben. 2013. április 1-jétől kezdődően a mezőgazdaság adócsalások által ugyancsak jelentősen érintett területére, a sertés és takarmányszektorra kerül kiterjesztésre a fordított adózás.

Ugyancsak kifejezetten az áfa-csalások visszaszorítását célozza a 2013. január 1-jétől bevezetendő tételes áfa-összesítő nyilatkozat, amelynek lényege, hogy az áfa alanya a termék értékesítése/beszerzése, szolgáltatás nyújtása/igénybevétele esetén azon számlákról, amelyekben az áthárított áfa összege a 2 millió forintot eléri vagy meghaladja, számlánként törvényben meghatározott részletezettséggel nyilatkozik. A jelentések alapján felépülő adatbázis támogatja az állami adóhatóság kockázatkezelési tevékenységét, illetve hatékony eszköze lesz az ellenőrzésre való kiválasztásnak.

A gazdasági folyamatok átláthatóságának növelése érdekében 2013. január 1-jétől bevezették a vállalkozások közötti készpénzfizetések korlátozását, amelynek értelmében a pénzforgalmi számlanyitásra kötelezett adózók egymás között csak 1,5 millió forint összeghatárig teljesíthetnek készpénzszolgáltatást.