Tömegével viszünk haza céges adatokat

2013.01.31. 12:31

A magyar munkavállalók tömegével viszik haza USB meghajtókon, papíron, vagy küldik haza e-mailben maguknak a céges dokumentumokat, derül ki a G Data vírusirtó cég felméréséből, amelynek eredményét csütörtökön közölte az MTI-vel.

A kutatásból kiderül, Magyarországon több mint 1,2 millió munkavállaló szokta hazavinni a munkahelyi dokumentumokat. Ez nemcsak azt jelenti, hogy sokan otthon is túlóráznak, hanem azt is, hogy rengeteg bizalmas adat kerül ki a vállalatok felügyelete alól. A felmérésből az is kiderült, hogy a munkavállalók nemcsak visznek, hanem hoznak is adatokat, közel felük ugyanis több-kevesebb rendszerességgel privát dokumentumokat is nyomtat munkahelyén.

A céges dokumentumok közel egyforma arányban hagyják el papíron, USB adathordozókon és e-mailben a vállalatok épületeit. Míg a papíron való szállítás jellemzőbb a középkorú vidéki munkavállalókra, az elektronikus formákat főként a felsőfokú végzettséggel rendelkező fővárosiak kedvelik.

A cég szerint az általánosan elterjedt gyakorlat jelentős veszélyeket rejt. A vállalatból kikerülő adatok az ellenőrizhetetlen otthoni körülmények között a legtöbbször nincsenek biztonságban, és így könnyebben kerülhetnek illetéktelen kezekbe.