Újra magyar cég Európa tíz legjobbja között

2013.01.31. 12:59

Hulladék anyagok innovatív újrahasznosításával került be az European Business Awards "Az Év Vállalkozója" díjának első tízes csoportjába a Biofilter Zrt., közölte az RSM DTM Hungary Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A versenyben idén Európa 29 országából több mint 600 vállalkozás mérette meg magát. Tavaly a Lipóti Pékség és vezetője, Tóth Péter kiemelkedő teljesítményét ismerték el azzal, hogy beválogatták a verseny tízfős döntőjébe. Idén a Biofiltert és vezetőjét, Deák Györgyöt sorolták a tíz legjobb európai vállalkozó közé.

Az 1990-ben alakult cég országos hálózatot épített ki hulladék anyagok - elsősorban használt sütőolaj - begyűjtésére, amelyekből innovatív technológiákkal energia termelhető. Az induláskor egyszemélyes vállalkozás ma közel kétszáz embernek ad munkát. Amíg az első évben 36, mostanra már 4 ezer tonna használt sütőzsiradék környezetszennyezését akadályozza meg.

A céginformációban szereplő adatok szerint a társaság részvényei három sorozatának összesített névértéke 35 millió forint. Az utolsó - 2011-es - mérlegében 4,6 milliárd forint nettó árbevétel szerepel, egy évvel korábban csak 2,5 milliárd volt a forgalma. A cég mérleg szerinti eredménye a 2010. évi 100 millió forint után 186 millióra emelkedett 2011-ben.