Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A Graboplast üzeme 2014 tavaszán indulhat

2013.02.01. 07:29

A Graboplast új, prémiumkategóriás padlókat gyártó üzeme 2014 tavaszán kezdheti meg a termelést Tatabányára tervezett gyárában, mondta Jancsó Péter elnök-vezérigazgató az MTI érdeklődésére.

A beruházás 5,6 milliárd forintos költségének harmadát uniós forrásból pályázták meg, a többire még keresik a finanszírozási lehetőséget. Akár állami szerepvállalással is finanszírozhatnák a fejlesztést úgy, hogy az állam kisebbségi tulajdonrészt szerez a társaságban – jegyezte meg a jelenleg hatszáznál több embert foglalkoztató társaság első embere.

Szinte biztos, hogy az új, 4500 négyzetméteres, csúcsminőségű padlólapokat gyártó üzemet a már másfél évtizede működő tatabányai gyáruk mellé építik, amelyben további legalább hetven embert alkalmaznak majd. A préselt mintás, a fa- vagy kőlaphoz nagyon hasonló luxury vinyl tile (LVT) burkolóelemek piaca a fejlett világban évi 100 millió négyzetméter. Ez évi 15 százalékkal bővül; ebből szeretnének maguknak három év alatt kiszakítani egy 2 millió négyzetméteres szeletet – jegyezte meg az elnök-vezérigazgató.

Megemlítette: a tatabányai telephely mellett szól, hogy fejlesztőik a győri központból 30-35 perc alatt elérhetik majd a gyárat, ezért sem akarták külföldre telepíteni az üzemet. A Graboplast azzal számol, hogy az év második felében megkezdődhet az építkezés, és közben már meg is rendelik az új üzembe kerülő gépeket.

A napokban közölte a Graboplast az MTI érdeklődésére, hogy a társaság tavalyi forgalma néhány százalékkal meghaladja a 2011. évi 16 milliárd forintos értéket. Az eladások 6-8 százalékát adó hazai piacon kétszámjegyű csökkenést kellett elkönyvelniük, miközben exportjuk nőtt.