EBRD: 2013-ban is visszaesik Magyarország

2013.02.01. 12:06

A gazdasági válság elérte a mélypontját Kelet-Európában, de fellendülés csak 2014-ben várható - mondta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke a Handelsblatt német üzleti lapban pénteken megjelent interjúban, megjegyezve: Magyarországon fordulatra van szükség. Számításaik szerint idén is visszaesik a magyar gazdaság e nélkül.

2013 sem lesz túl jó év

Shuma Chakrabarti kifejtette: a kilencvenes években Magyarország a régió "előnyben részesített" országa volt a nyugati befektetők körében, "ezzel szemben jelenleg alig érdeklődnek külföldi befektetők Magyarország iránt", ezért "meg kell fontolni, hogy miként lehet megfordítani ezt a folyamatot".

A kelet-európai és az egykori szovjet térség átalakulási folyamatának finanszírozására létrehozott bank elnöke elmondta: a régió továbbra is erősen függ az euróövezettől, ezért Kelet-Európának is segít, ha a kontinens nyugati részén javul a helyzet. A kilátások jobbak, mint 2011-ben és 2012-ben, de 2013 "még nem lesz igazán jó év". A növekedés megalapozásán az idén is tovább kell dolgozni, hogy 2014-ben megindulhasson a fellendülés.

Tanultak a bankok

Az EBRD vezetője közölte: a térségi bankrendszerben a konszolidáció és a stabilizáció jeleit lehet tapasztalni, a külföldi bankok tanultak a válságból, sokkal körültekintőbben hiteleznek. Néhány szereplő kivonult a régióból, de a nagy osztrák, olasz és francia bankok továbbra is elkötelezettek Kelet-Európa iránt, és az utóbbi hónapokban a korábban erős tőkekiáramlás is mérséklődött.

A tőkeellátottságot tekintve az EBRD elnöke "alapvetően optimista". Rendelkezésre állnak az uniós források, és a következő időszakban növekedhet Ázsia és az arab világ jelentősége. Például Kína vagy az Egyesült Arab Emírségek "nagyobb szerepet játszhatnak Kelet-Európában" - mondta Shuma Chakrabarti, hozzátéve, hogy az EBRD a Világbankkal és az Európai Beruházási Bankkal (EIB) egy új akcióprogramot indít, így 2013-ban több finanszírozást nyújthat, mint egy évvel korábban.

Idén is visszaesés várható nálunk

Az EBRD januárban ismertetett idei első regionális előrejelzésében az általa 1,5 százalékosra becsült tavalyi visszaesés után 2013 egészére 0,1 százalékos további GDP-csökkenést jósolt a magyar gazdaságban. Az idei magyarországi prognózist a bank jelentősen, 0,5 százalékponttal rontotta előző - tavalyi utolsó - térségi jelentéséhez képest, abban ugyanis még 0,4 százalékos idei magyar GDP-növekedési előrejelzés szerepelt.

Az új magyar prognózishoz fűzött elemzésében az EBRD kiemelte, hogy a magyarországi beruházási ráta a legalacsonyabbak között van az EU egészében, és ezt elsősorban a magánszektor hitelellátásának folyamatos zsugorodása okozza.

A hitelkihelyezés visszaesésének oka az EBRD szerint az, hogy a magyar bankszektorban a leggyorsabb a kitettségek leépítési folyamata azokban az országokban, ahol az EBRD jelen van.  • Hírek
  • Csok