A Moody’s a horvátokat is bóvliba sorolta

2013.02.01. 12:20
Hibás a kis hazai fogyasztásra és az építőipari teljesítményre alapozó gazdasági modelljük, túlméretezett és korszerűtlen a közszféra, rugalmatlan a munkaerőpiac, nem látszik, hogy mire építve növekedhetnének. A kormány pedig képtelen az érdemi reformokra, és az európai gazdasági környezet sem kedvez nekik.

Megvonta Horvátország befektetési ajánlású államadós-minősítését pénteken a Moody's Investors Service, a gazdasági növekedés hiányára és a cég által elégtelennek tartott államháztartási konszolidációra hivatkozva.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja pénteken Londonban bejelentette: Horvátország államkötvény-besorolását az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Ba1"-re rontja. Az új osztályzat kilátása a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatív után stabil.

A "Baa3" - amely más hitelminősítők módszertanában "BBB mínusz"-nak felel meg - a befektetési ajánlású osztályzati kategória alsó széle, a "Ba1" (BB plusz) már a spekulatív sávot jelenti.

A Moody's pénteki lépése után Horvátország ugyanabban a besorolási kategóriában van a cég listáján, mint Magyarország.

Ők is képtelenek a szerkezetváltásra

A horvát leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's a lépést elsődlegesen azzal indokolta, hogy megítélése szerint rosszak a horvát gazdaság növekedési kilátásai a szerkezeti problémák miatt. Horvátországban az elmúlt négy évben lanyha növekedés és recesszió váltogatta egymást, és a gazdaságban nem látszanak új növekedési források. A horvát gazdasági modell, amely erőteljesen a külső hitelből táplált hazai fogyasztásra és építőipari teljesítményre alapul, hibás, a beruházásokra és az exportra épülő növekedést pedig továbbra is szűk keresztmetszetek akadályozzák - fogalmaz pénteki elemzésében a Moody's.

A hitelminősítő szerint hátráltatja az átállást az exportvezérelt növekedésre az, hogy a horvát gazdaságban a globális pénzügyi válság előtt sem voltak érdemi termelő beruházások, az üzleti környezet kevésbé vonzó a többi térségi gazdaságénál, a közszféra túlméretezett és korszerűtlen, a munkapiac pedig rugalmatlan.

Reformtehetetlenek

Horvátország közelgő EU-csatlakozása kedvező fejlemény ugyan, ám a jelenlegi európai gazdasági környezet és a horvát kormány "reformtehetetlensége" korlátozza azokat az előnyöket, amelyeket egyébként várni lehetne az uniós csatlakozástól - áll a Moody's londoni elemzésében.

A cég hangsúlyosan kiemeli ezzel kapcsolatban, hogy megítélése szerint szűkös az EU-források hasznosítási kapacitása, emellett jelenleg szinte semmilyen költségvetési mozgástér nincs az uniós folyósítások hazai társfinanszírozásához.

A múlt hónapban egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's is megvonta Horvátországtól a befektetési ajánlású adósosztályzatot, szintén arra a véleményére hivatkozva, hogy a horvát kormány által bevezetett reformok elégtelenek a növekedés beindításához.

Az S&P Horvátország hosszú és rövid futamidejű szuverén kötelezettségeinek besorolásait "BB plusz/B"-re rontotta az addigi "BBB mínusz/A-3"-ról.

Nem sokkal korábban a harmadik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Horvátország e cégnél még épphogy befektetési ajánlású, "BBB mínusz" államadós-osztályzatának kilátását, arra hivatkozva, hogy a 2013-ra kidolgozott horvát költségvetési tervben a 2012-re várt deficitnél magasabb államháztartási hiánycél szerepel, jóllehet a nemrég elfogadott költségvetési törvény a hiány csökkentését írja elő.