Jolán
2 °C
4 °C

Valójában kisboltok lesznek az új trafikok

2013.02.04. 16:48 Módosítva: 2013-02-04 16:56:10

Szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának, és akár már májusban megkezdhetnék az árusítást a nemzeti dohányboltok. Így módosítaná a kormány a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt.

Az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés pontosítja a dohányboltban folytatható kereskedelmi tevékenységre vonatkozó bejelentési szabályokat is. A javaslat az ellátás biztonsága és a jövedékiadó-bevételek zavartalan befolyása miatt két új rendelkezést is beiktat a dohánytörvénybe.

Az egyik megteremti annak a lehetőségét, hogy aki a dohányboltra vonatkozó engedéllyel már rendelkezik, az akár 2013. május 1-jét követően is megnyithassa dohányboltját annak érdekében, hogy a fogyasztók megismerhessék azt. A másik rendelkezés pedig biztosítja azt, hogy azok a kiskereskedők, akik a hatályba lépő új szabályok miatt nem folytathatják tevékenységüket, 2013. július 16-ig értékesíthessék megmaradt készletüket.

A trafiktörvényt tavaly alkotta meg az Országgyűlés, miután előtte előzetes egyeztetést folytatott a magyar kormány az Európai Unióval. A részben a kihirdetése után 15 nappal, részben idén júliustól hatályos jogszabállyal a parlament deklarált célja a dohányzás visszaszorítása. A szeptemberben elfogadott törvény értelmében állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme, hétezer, nemzeti színekkel ellátott dohánybolt lesz majd az országban; a koncesszióra február 13-ig lehet pályázni. A termékpaletta mostani kibővítésével a magyar szabályozás az osztrák modellhez hasonló irányba mozdul el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?