Valójában kisboltok lesznek az új trafikok

2013.02.04. 16:48 Módosítva: 2013.02.04. 16:56

Szeszes italt, energiaitalt, kávét, ásványvizet, üdítőitalt, valamint újságot is árulhatnának, és akár már májusban megkezdhetnék az árusítást a nemzeti dohányboltok. Így módosítaná a kormány a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt.

Az Országgyűlés honlapján olvasható előterjesztés pontosítja a dohányboltban folytatható kereskedelmi tevékenységre vonatkozó bejelentési szabályokat is. A javaslat az ellátás biztonsága és a jövedékiadó-bevételek zavartalan befolyása miatt két új rendelkezést is beiktat a dohánytörvénybe.

Az egyik megteremti annak a lehetőségét, hogy aki a dohányboltra vonatkozó engedéllyel már rendelkezik, az akár 2013. május 1-jét követően is megnyithassa dohányboltját annak érdekében, hogy a fogyasztók megismerhessék azt. A másik rendelkezés pedig biztosítja azt, hogy azok a kiskereskedők, akik a hatályba lépő új szabályok miatt nem folytathatják tevékenységüket, 2013. július 16-ig értékesíthessék megmaradt készletüket.

A trafiktörvényt tavaly alkotta meg az Országgyűlés, miután előtte előzetes egyeztetést folytatott a magyar kormány az Európai Unióval. A részben a kihirdetése után 15 nappal, részben idén júliustól hatályos jogszabállyal a parlament deklarált célja a dohányzás visszaszorítása. A szeptemberben elfogadott törvény értelmében állami monopólium lesz a dohánytermékek kiskereskedelme, hétezer, nemzeti színekkel ellátott dohánybolt lesz majd az országban; a koncesszióra február 13-ig lehet pályázni. A termékpaletta mostani kibővítésével a magyar szabályozás az osztrák modellhez hasonló irányba mozdul el.