Konrád
8 °C
26 °C

Veszni látják pénzüket a ciprusi betétesek

2013.02.04. 06:40
A ciprusi pénzügyminiszter nyilatkozatban próbálta megnyugtatni a betéteseket, akik attól tartanak, hogy az ország adósságainak csökkentése érdekében leírják követeléseik egy részét. Nem tagadta azonban, hogy a pénzintézetek egyes hitelezői elbukhatják pénzük egy részét.

Elkészült az a tanulmány, amelyből kiderül, mekkora összegre van szükség a ciprusi bankrendszer feltőkésítéséhez − jelentette be a jegybank. Azt nem közölték, hogy a Pimco befektetési társaság és a Deloitte tanácsadó cég jelentése mit tartalmaz, ezt az EU és az IMF segélycsomagjának elfogadása után akarják nyilvánosságra hozni. Hírek szerint a Pimco 10,3 milliárd euróra teszi a szükséges forrást, ami egybeesik a sajtóban forgó becslésekkel, és negyedével nagyobb a kormány nyolcmilliárdos kalkulációjánál − írja az AFP tudósítása nyomán a Napi Gazdaság.

A múlt hét utolsó napjaiban több száz ciprusi betétes tüntetett a Bank of Cyprus előtt, mert attól tartanak, hogy a mentőakció részeként leírják megtakarításaik egy részét. Ez a pénzintézet és egyik társa, a Mafin 1,2 milliárd euró értékben bocsátott ki átváltható kötvényeket, amelyeket 17 ezer kisbefektető jegyzett le, akiket hétszázalékos éves kamat ígéretével csábítottak el.

Vászosz Szhiarlisz pénzügyminiszter igyekezett lehűteni a kedélyeket: nyilatkozata szerint csak az alárendelt hitelezőknek kell veszteségre számítaniuk a bankmentés részeként, az elsőrendű hitelezők és a betétesek követeléseit nem faragják le − idézte Szhiarliszt a Bloomberg. A pénzügyminiszter szerint a pénzintézetek feltőkésítése egyben azt jelenti, hogy állami kézbe kerülnek, amit később privatizáció követ, aminek bevételéből az államadósságot csökkentenék.

Az alárendelt hitelezők megsarcolása a Guardian tudósítása szerint az IMF-nek tett engedmény, a Valutaalap ugyanis úgy véli, hogy hitelcsökkentés nélkül nem lehet kezelhető szintre leszorítani a ciprusi adósságokat. A nicosiai Sapienta Economics kutatóintézet becslése szerint ennek nagysága 2016-ra a GDP 140 százalékára nőhet. Az IMF ezért a megtakarításokat is lefaragná, amit az EU és az Európai Központi Bank aggasztónak tartana, mert csökkentené az európai bankrendszerbe vetett bizalmat.

Ugyanakkor a ciprusi bankok 70 milliárd eurós betétállományából 8-15 milliárd orosz kézben van. Ezt a pénzt német titkosszolgálati jelentések alapján sokan tisztázatlan eredetűnek tartják, ezért nem szeretnék, ha visszafizetését uniós forrásokból garantálnák. A ciprusi kormány tagadja a vádat, arra hivatkozva, hogy a szigetországnak 45 országgal van egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről, ami átláthatóvá teszi a pénzmozgásokat.